Wegańskie burgery, kiełbasy, steki - decyzja TSUE

Wegańskie burgery, kiełbasy, steki - decyzja TSUE

Rozstrzygnięcie w sprawie określania produktów roślinnych nazwami odnoszącymi się tradycyjnie dla wyrobów mięsnych. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej zdecydował, że nazywanie roślinnych alternatyw "burgerami", "kiełbaskami" czy "stekami" jest zgodne z prawem.

Kwestia nazewnictwa roślinnych produktów została podjęta za sprawą francuskiej batalii o nazwy takie jak "parówka sojowa" czy "stek roślinny", która trwa od 2020 roku. Zakaz używania ich przez producentów żywności roślinnej został wprowadzony, zniesiony, a następnie ponownie wprowadzony. Francuską ustawę z 2023 roku zakwestionowały podmioty działające w obszarze produktów bezmięsnych, które wskazywały, że regulacje naruszają rozporządzenie UE o przekazywaniu konsumentom informacji na temat żywności. Sprawa została skierowana do sądu, a następnie do TSUE.

Trybunał 4 października 2024 roku wydał wyrok, zgodnie z którym prawo UE nie może zakazać stosowania nazw produktów mięsnych dla roślinnych alternatyw, a konsumenci są dostatecznie chronieni i nie pomylą "burgera roślinnego" z wersją wyprodukowaną z mięsa.

Orzeczenie Trybunału wskazuje możliwość przyjęcia innych nazw dla tego typu produktów przez państwa członkowskie, jednak nie można zakazać producentom żywności z roślin posługiwania się nazwami zwyczajowymi.