XVIII edycja konkursu Arte Culinaria Italiana

XVIII edycja konkursu Arte Culinaria Italiana

XVIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana" odbędzie się w dniach 7-9 listopada 2025 roku w Pałacu i Folwarku Arche Łochów.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych i najstarszych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce. Nadal trwa i ma tak wieloletnią historię i dorobek kulinarny - podkreślają organizatorzy.

Wydarzenie stawia na rywalizację, służąc promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską, a także prezentacji firm oferujących włoskie produkty oraz popularyzowaniu włoskich kulinariów wśród pasjonatów i amatorów kuchni.

Podczas konkursu spotkają się kucharze z wielu restauracji i hoteli z całej Polski, w jury zasiądą autorytety kulinarne, a młodzi adepci sztuki kulinarnej i gwiazdy telewizyjne będą rywalizować w dwóch rożnych kategoriach: konkursie dla Profesjonalistów i konkursie dla Gwiazd.

Podczas edycji w 2025 roku osoby z niepełnosprawnością - podopieczni Fundacji Leny Grochowskiej - będą tworzyły ekipę z celebrytami i startowały w konkursie dla Gwiazd, a niektóre z nich będą pomagały przy organizacji tego wydarzenia kulinarnego.

Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo - znany włoski szef kuchni, restaurator, promotor i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Ponadto konkurs  będzie wspierał Władysław Grochowski - przedsiębiorca, właściciel i prezes zarządu Grupy Arche.