YoungChef 2024
Rozpoczęła się edycja YoungChef 2024. Organizatorzy zaplanowali cykl trzech jednodniowych warsztatów, stanowiących przedsmak wielkiego finału. Pierwsze z nich odbyły się 26 lutego 2024 roku w restauracji Prodiż w Katowicach.
W zajęciach zorganizowanych przez MORE BLUE udział wzięło ośmioro uczestników - uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich. Podczas pierwszych warsztatów w roli trenerów wystąpili: szef kuchni Rafał Koziorzemski oraz mistrz cukiernictwa Marek Moskwa. Podzielili się z uczestnikami swoimi doświadczeniami nie tylko w teorii, ale i w praktyce.
Warsztaty rozpoczęła część słona, za której poprowadzenie odpowiadał szef Rafał Koziorzemski. Uczestnicy ćwiczyli obróbkę warzyw oraz przygotowanie podstawowych sosów i ich zastosowanie w kuchni.
- Uczniowie poznali podstawy, które będą służyły im w dalszych krokach w gastronomii. Wszyscy byli głodni wiedzy, dlatego warsztaty przebiegły dynamicznie. Rozpoczęliśmy od podstaw blanszowania warzyw. Na pierwszy ogień poszły: brokuł, marchew, kalafior oraz szpinak. Pokazałem uczniom, jak nie zepsuć produktu przez rozgotowanie. Drugą lekcją było stworzenie trzech olejów smakowych: pietruszkowego, szczypiorkowego i koperkowego. Na ich bazie przygotowaliśmy majonezy smakowe. W dalszej części zajęć uczestnicy uczyli się podstaw krojenia i przygotowania pięciu sosów. Warsztaty były bardzo udane. Biorąc udział w takich przedsięwzięciach, uczniowie mają szansę na zapoznanie się z realiami pracy w kuchni. Są one również doskonałą okazją, by uczyć się od doświadczonych osób z branży - mówi Rafał Koziorzemski, szef kuchni restauracji Fisherman w Sopocie.
Z kolei w części słodkiej warsztatów motywem przewodnim były podstawą pracy z czekoladą. Nie brakowało finezji i cukierniczej precyzji.
- Celem pierwszych warsztatów była praca z czekoladą. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z prawidłowym sposobem rozpuszczania czekolady. Żaden z nich nie miał do tej pory okazji rozpuszczać takiej jej ilości. W ramach zajęć dowiedzieli się także, jakie są temperatury w pracy z czekoladą, czym jest temperowanie. Celem słodkiej części warsztatów jest nauka tworzenia pralin. Zaczęliśmy od temperowania czekolady, a następnie będziemy przechodzić przez wszystkie etapy pracy z czekoladą, aby uczniowie mogli pokazać w finale, czego się nauczyli, tworząc własną pralinę. To przydatne warsztaty. Każde zajęcia dodatkowe, które odbywają się w profesjonalnej kuchni i są prowadzone przez profesjonalistów, wiele dają. To wiedza, która wykracza poza szkolną podstawę programową - podkreśla Marek Moskwa, mistrz cukiernictwa, właściciel cukierni Cremo.
Kolejna odsłona warsztatów już niebawem - 25 marca 2024 roku.
Fot: YoungChef