Zbliża się konkurs Arte Culinaria Italiana
W dniach 15-17 marca 2024 roku odbędzie się XVII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Tym razem konkurs odbędzie się w Mikołajkach w Hotelu Robert's Port Lake Resort & SPA.
Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy to kucharze z restauracji i hoteli z całej Polski. Do tegorocznej edycji konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 16 ekip z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 ekip:
Arche Hotel Krakowska Restauracja Impresja- Warszawa
Vladyslav Medianyk
Konrad Batur
Centrum Rozrywki Rodzinnej Restauracja Akcja - Kostrzyn Nad Odrą
Daniel Pelechaty
Julia Ratajczak
Lemon Resort &SPA Restauracja Lemon - Gródek nad Dunajcem
Klaudiusz Gromala
Dominik Lorek
Hotel Courtyard by Marriott Warsaw Airport - Warszawa
Mariusz Banaśkiewicz
Adam Wojtowski
Hotel DoubleeTree by Hilton Restauracja Four Colors - Łódź
Łukasz Białas
Konrad Szela
Restauracja Mamma Mia - Karpacz
Paweł Kucharski
Kamil Kowal
Hotel BoniFaCio SPA & Sport Resort - Sochocin
Grzegorz Krupiński
Adian Gwiazdowski
Fabryka Wełny Hotel &SPA Restauracja Przędzalnia - Pabianice
Piotr Dzikowski
Paweł Stępniak
Restauracja Bella Italia - Mikołajki
Jakub Grabowski
Bartosz Kunasz
Hotel Stradom House Autograph Collection Restauracja Gaia - Kraków
Robert Kopacz
Marcin Bujakowski
Restauracja Dziurka od klucza - Warszawa
Yurii Haliak
Mariusz Prażnowski
Restauracja Amore Mio - Elbląg
Alan Lawrynowicz
Cristian Moffa
Podczas konkursu spotkają się zarówno autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, jak i osobowości telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z włoską kuchnią i kulturą oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.
Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne grono jurorów. Jurorzy będą oceniali dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron z wykorzystaniem łososia oraz drugie danie mięsne - roladę wołową z kulki wołowej zrazowa górna z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów (pieprz zielony marynowany oraz passata) oraz innych dowolnych produktów, zachowując zasady kulinarne obowiązujące w kuchni włoskiej.
W gronie jurorów profesjonalnych degustacyjnych zasiądą: Krzysztof Szulborski - przewodniczący jury, Joanna Ochniak, Robert Sowa, Teofilos Vafidis, Marcin Budynek, Janusz Profus, Jakub Steuermark, Marcin Soból, Krzysztof Gawlik i Jakub Kowalczyk. Natomiast w jury profesjonalnym technicznym zobaczymy: Andrzeja Ławniczaka, Patryka Kotarbę, Dariusza Siennickiego i Tomasza Koprowskiego.
Koordynatorami konkursu są szefowie kuchni: Kamil Prusicki, Salvatore Bascer, Adam Reluga, Arkadiusz Stefański i Jacek Śliske.
Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się konkurs dla gwiazd. Tym razem znane osobowości zmierzą się z zaprezentowaniem dwóch autorskich dań konkursowych, na których przygotowanie będą miały 120 minut. Uczestnik konkursu będzie przygotowywał pierwsze danie makaron z wykorzystaniem oraz drugie danie mięsne - bracciole zrazy wołowe z wyciętej bitki zrazowa górna z wykorzystaniem przynajmniej jednego z produktów marki Makro (Grana Padano i/lub śmietana 36 proc.) oraz z użyciem innych dowolnych produktów dostarczonych przez organizatora.
Przed gwiazdami stoi nie lada wyzwanie, gdyż muszą przygotować praktycznie identyczne dania konkursowe jak uczestnicy konkursu dla profesjonalistów, jednakże w swojej autorskiej odsłonie.
W konkursie dla gwiazd będą rywalizować: Izabela Trojanowska, Ewelina Lochman, Anna Koprowska (Kowalczyk), Aleksandra Kostka, Julia Wróblewska, Antek Smykiewicz i Rafał Iwaniuk.
Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP: Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Burmistrza Miasta Mikołajki, Sekretarza Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego oraz przedstawicieli sponsorów.
Jurorami technicznymi VIP zostali Dariusz Ratuszniak, Michał Pomaski i Wiesław Bober.
Konkurs poprowadzi Robert Bochenko, a galę Tomasz Kozłowicz.
Autorem, pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Giancarlo Russo - włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.
Fot: Arte Culinaria Italiana