Znamy drużyny zakwalifikowane do Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru 2024!
Mistrzostwa rozpoczną się już 27 lutego 2024 roku o godzinie 10:00 w przestrzeni Expo XXI w Warszawie.
Do Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru 2024 zakwalifikowały się zespoły:
- Pracownia Tortomania Agi z Kalisza - Agnieszka Trębacz i Dominika Szczurek
- Kaiser Patisserie ze Słupska - Paulina Dąbrowska i Vyacheslav Khimich
- Hotel Hilton restauracja Mercato z Gdańska - Katarzyna Arendarczyk i Mateusz Fiszer
- Słodkie Pasje Małgorzaty z Ławicy - Małgorzata Janasz i Przemysław Skibiński
- Restauracja Przystań&Marina z Wrocławia - Krzysztof Winkler i Beata Oblińska
- Promo Catering by Wojciech Bednarek z Wrześni- Wojciech i Lidia Bednarek
Zadaniem każdej drużyny będzie przygotowanie dwóch zestawów po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw to desery wykonane z dowolnym użyciem czekolady, bez żadnych innych ograniczeń.
Natomiast drugi zestaw deserów musi mieć charakter deserów owocowych i musi być wykonany bez składników pochodzenia zwierzęcego. Desery, w ramach każdego zestawu, muszą być identyczne, natomiast zestawy mogą się między sobą różnić dowolnie. Z każdego zestawu ośmiu deserów, sześć zostanie przedstawionych do oceny i degustacji jurorów, a dwa wybrane losowo będą przekazane do zdjęcia oraz dla publiczności.
Fot: M. Gmitruk/Archiwum Expo Sweet