Czy wystarczy sam talent, by wygrać?
Czy wystarczy sam talent, by wygrać?
Gdy mówi się czy pisze o szefach kuchni, to najczęściej używa się takich określeń jak wyczucie smaku, talent, a gubi się gdzieś przy tym wiedza, umiejętności i po prostu ciężka praca.
Co trzeba zrobić, by mieć szansę na wygraną KPP? Po pierwsze trzeba wygrać jeden z dziesięciu konkursów kulinarnych nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski. Ale to dopiero półmetek drogi do upragnionego tytułu i wspaniałej, ciężkiej, złotej statuetki. Wcześniej musisz przede wszystkim zapoznać się z regulaminem, jaki obowiązuje na aktualny rok KPP i rozpoczynasz trening. Tak jak w każdej rywalizacji, bez treningu nie ma szansy na sukces.
Trening wymaga czasu, funduszy oraz miejsca, gdzie można spokojnie trenować. W miarę możliwości od początku powinno się trenować w warunkach zbliżonych do tych, które będą na właściwych zawodach (np. tylko dwa pola grzewcze).
Szanuj szefa i bliskich
Kluczowa jest rozmowa z szefem, dla którego na co dzień pracujesz, czy i w jaki sposób może Ci udzielić wsparcia.
Ze swojej strony powinieneś umieć pokazać, że zainwestowane środki w Twoje treningi przyniosą korzyść zarówno Tobie, jak i miejscu, w którym pracujesz. Nikt nie powinien obawiać się, że wygrana spowoduje Twoje odejście do innego lokalu.
Podobną rozmowę powinieneś przeprowadzić z bliskimi, aby przez ten czas udzielili Ci wsparcia. To ważne, bo będzie to trudny okres dla całego Twojego otoczenia. W i tak już zapełnionym obowiązkami życiu pojawi się dodatkowy stres i kolejne wyjęte z normalności godziny.
Dlatego bądź fair i jeśli znajdziesz wolną chwilę, to spędzaj ją z bliskimi, a nie na przysłowiowym piwie.
Kulinarne treningi nie różnią się od tych sportowych, bo Twoim zamiarem jest sięgnięcie po mistrzostwo, musisz więc pokonać konkurentów, którzy mają podobne jak Ty cele i ambicje. Zarówno Twoje ciało, jak i głowa muszą być do tych zawodów perfekcyjnie przygotowane.
Pomyśl i przemyśl dania
Teraz przychodzi czas na stworzenie Twoich dań konkursowych, spełniających wymagania regulaminu Kulinarnego Pucharu Polski.
Szukasz w swojej głowie pomysłów, co z danych produktów można zrobić, pamiętając cały czas o podstawach, czyli czym jest przystawka, czym danie główne, co je powinno różnić i jakie funkcje spełniają te dania. Nie powinieneś powtarzać w daniu głównym tych samych składników, jakie były użyte w przystawce.
Dobrą praktyką jest używanie sezonowych produktów. Czasami możesz znaleźć jakieś lokalne perełki, charakterystyczny produkt z Twojej okolicy i możesz go użyć w kompozycji.
Testy i sugestie
Po pracy koncepcyjnej pora jednak na test praktyczny, by sprawdzić smak i czas, jaki potrzebujesz na przygotowanie dań.
Jeśli jesteś zadowolony z efektu swojej pracy, zapraszasz kilka osób i serwujesz im te dania, prosząc o spostrzeżenia.
Idealnie by było, jeśli każdy mógłby zjeść Twoje danie bez kontaktu z innymi i spisać swoje sugestie bez konfrontacji, ponieważ w każdej grupie znajdzie się lider i większość za nim podąży, a Tobie przecież zależy na subiektywnych, indywidualnych i szczerych odczuciach.
Po zapoznaniu się z uwagami zabaw się w grę "co by było, gdyby". Czyli w miejsce Twoich pomysłów podstaw sugestie Twoich gości.
Jedne pomysły całkowicie nie będą pasować, ale znajdą się i takie, które poszerzą Twoją wyobraźnię.
Nie musisz kopiować sugestii w stu procentach, ale daje ona ci szansę spojrzenia na danie z innej strony. Jeśli coś Ci ta gra podpowie, to dokonasz zmian, ale jeśli te sugestie absolutnie nie przemówią do Ciebie, to wróć do pierwotnego pomysłu i? trenuj do perfekcji.
Wiedza o produkcie
W międzyczasie uzupełnij swoją wiedzę na temat produktów, z którymi pracujesz, oraz technik, które używasz.
Od początku zwracaj też uwagę na czas i schludność swojej pracy, przez bałagan podczas konkursów stracisz bowiem mnóstwo jakże cennych punktów. Nie rozstawaj się z zeszytem, w którym wpisuj notatki i spostrzeżenia. To Twoje konkursowe know-how.
Premiera przed konkursem
Gdy czujesz, że jesteś już przygotowany, symuluj konkurs, w którym będziesz startować.
Wszystko na czas, określona liczba porcji, płynna i czysta praca oraz ocena trenera, który przyjmuje wtedy rolę konkursowego sędziego. Zwykle Twoja wiara, że jesteś optymalnie przygotowany, nie do końca znajduje potwierdzenie w praktyce i potrzebna jest następna porcja treningu, ale jesteś już bogatszy o kolejne doświadczenie.
Warunki techniczne a cel
Pamiętaj też, że warunki panujące podczas konkursu odbiegają od tych, jakie masz podczas treningów. Chociażby otwierana non stop przez wszystkich szokówka będzie miała wyższą temperaturą aniżeli ta, którą otworzysz tylko do swoich celów podczas treningów.
Pamiętaj też o gospodarowaniu produktem. Za to sędziowie także obniżają punkty.
Ostatnia uwaga, zapewne mało popularna, smak zarówno poszczególnych składników, jak i całego dania, konsystencja, czysto ułożona kompozycja, składniki idealnie pokrojone zawsze wygrają z ciekłym azotem, kawiorem i przysłowiową pianką...
To wszystko nie jest fragmentem podręcznika "Jak być najlepszym". To droga, jaką przeszedł Paweł Salamon, zdobywając w tym roku Kulinarny Puchar Polski, a ja miałam ten zaszczyt i jednocześnie wielką przyjemność być jego trenerem i przez to uczestniczyć w osiągnięciu tego wspaniałego sukcesu.