Pudełka pełne zdrowia i smaku
Funkcjonowanie w dzisiejszym świecie pełne jest różnorodności, paradoksów oraz przeciwieństw. Z jednej strony wielu marzy o zdrowej diecie, która pozwoli nie tylko zrzucić zbędne kilogramy, ale także zapewnić organizmowi wszelkie najpotrzebniejsze wartości, zaś z drugiej strony mało kto ma czas, umiejętności czy ochotę, by takie dania co chwile przygotowywać dla siebie i najbliższych. Rozwiązaniem codziennych dylematów żywieniowych może być catering dietetyczny, dostarczany prosto pod nasze drzwi.
Ratunek dla zabieganych
Ile razy w życiu każdego z nas czas wydawał się być absolutnie nie po naszej stronie? Często wszystko zaczyna się od niewdzięcznego towarzysza poranków ? budzika. Zawiedliśmy się na nim nie raz, musząc zrywać się na równe nogi i bez odpowiednich porannych rytuałów wykonywać nasze obowiązki. Śniadanie? Nie, nie ma kiedy go przygotować. Gdyby było gotowe, to może znalazłaby się chwila na jego skonsumowanie, a dzień od razu byłby lepszy.
Większą część dnia w życiu każdego zajmuje praca, dlatego nie jest dziwnym i zaskakującym fakt, iż po powrocie do domu jedyne, o czym się marzy, niezależnie od wykonywanego zawodu, jest odpoczynek. Trzeba by jednak zjeść obiad, ale jego przygotowanie wymaga sił i chęci, których nieraz brakuje. Gdyby tak był już gotowy?
To tylko dwa z dziennych posiłków, które powinniśmy wszyscy regularnie spożywać, ale wiadomo, jakie jest życie - zabiegane, pełne różnych obowiązków. Często zapominamy o sobie i naszych potrzebach. Oczywiście idealnym sposobem na zaspokojenie głodu jest pójście do lokalu gastronomicznego i skosztowanie pysznych dań przygotowanych przez szefów kuchni, jednakże często najbardziej byśmy chcieli zjeść przy własnym stole i żeby jedzenie czekało na nas pod drzwiami naszego domu. Dlatego też restauracje coraz częściej oferują możliwość zamówienia u nich codziennego cateringu, a także powstaje coraz więcej firm cateringowych, które chcą pomóc swoim klientom w regularnym i zdrowym odżywianiu, oferując posiłki ze składników o najwyższej jakości.
Ulga dla niekucharzy
Nie ma się co oszukiwać - czas, czy raczej jego brak, to tylko jeden z elementów powodujących nieregularne żywienie. Wielu z nas również zwyczajnie nie ma talentu i chęci do przyrządzania sobie zdrowych, wartościowych posiłków.
Polacy bardzo lubią dobrze zjeść, co widoczne jest po dużej frekwencji w restauracjach. Mamy sprawdzone lokale, do których z przyjemnością wracamy, ale też niejednokrotnie próbujemy nowych smaków, nowych kuchni i nowych stylów gotowania. Takim szerokim menu w prywatnej domowej kuchni pochwalić się mogą jedynie prawdziwi pasjonaci! A przecież każdy chce rozwijać swoje doznania smakowe. Dlatego też restauracje i firmy cateringowe, które oferują swoje usługi zarówno w trybie codziennym, jak i świątecznym, dbają o to, by przygotowywane menu było zróżnicowane nie tylko pod kątem wartości odżywczych, ale także smaku czy stylu potraw.
No dobrze, ale co z różnego rodzaju preferencjami smakowymi, alergiami, wymaganiami co do diety, które wielokrotnie zmuszają nas jednak do samodzielnego przygotowywania jedzenia? Na to pytanie łatwo można odpowiedzieć. Posiadając w swojej ofercie możliwość zamówienia cateringu dietetycznego, wręcz podstawowym elementem musi być możliwość personalizacji oferowanego menu - wykluczenia nie tylko czynników alergicznych, ale także składników, za którymi klient nie przepada. Bo w końcu co to by była za przyjemność korzystania z usług cateringu, gdyby do naszego domu trafiały posiłki złożone ze składników, których nie lubimy?
Wsparcie dla dbających o linię
Catering dietetyczny dla osób, które nie mają czasu bądź umiejętności do przygotowywania sobie regularnie jedzenia, jest bez wątpienia ogromnym ułatwieniem w codziennym funkcjonowaniu. Nie można jednak zapomnieć, że jak sama nazwa wskazuje, catering ten ma na celu wsparcie diet klientów. Tak jak wcześniej wspomniałam, wielu Polaków mierzy się z różnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, wymagają specjalnego menu, które mimo ograniczenia niektórych produktów spożywczych zapewniać im będzie wszelkie wartości odżywcze. Ale dotyczy to również osób, które dbają o swoją kondycję fizyczną, trenują bądź chcą zrzucić zbędne kilogramy.
Dieta pudełkowa jest przez wielu uważana za łatwą w stosowaniu i skuteczną, dlatego też Polacy chętnie sięgają po oferty cateringów, skupiające się na "byciu fit". Biorąc pod uwagę panujący trend związany ze zdrowym odżywianiem, ćwiczeniami, dbaniem o sylwetkę i własne ciało, posiadanie w swojej ofercie zestawów dań o odpowiedniej liczbie kalorii, złożonych ze składników wspierających właściwą przemianę materii, a równocześnie dodających energii i chęci do działania, z pewnością będzie przyczyniało się do szerokiego zainteresowania takim menu cateringowym.
Wyzwanie dla szefów kuchni
Zgłębianie tematu cateringu dietetycznego z punktu widzenia potencjalnego klienta to jedno, jednakże trzeba spojrzeć na cały ten biznes od drugiej strony - szefów kuchni oraz restauratorów. Prowadzenie regularnej restauracji jest ogromnym wyzwaniem logistycznym oraz finansowym, więc jak jeszcze myśleć o drugiej ścieżce działalności, jaką byłby catering dietetyczny? Owszem, nie jest to łatwe, szczególnie gdyby skupiać się na całkowitej personalizacji zamówień. Tworzenie cateringu to nie tylko kwestia przyrządzenia dań na wynos. To także m.in. konieczność konstruowania nowych menu, które regularnie się zmieniają i są zgodne z wszelkimi dietetycznymi rekomendacjami. Wiąże się to z koniecznością współpracy z osobami wykwalifikowanymi w dietetyce, które będą swoistym drogowskazem dla szefów kuchni w tworzeniu pełnowartościowych potraw dla wymagających klientów. Do tego dochodzi kwestia pakowanie całodziennych zestawów w specjalne pojemniki czy też zorganizowanie całej dostawy z restauracji do domów klientów.
Opakowania wykorzystywane do cateringów dietetycznych, czy też ogólniej mówiąc do całego rynku delivery, stanowią pewnego rodzaju wyzwanie dla restauratorów, szczególnie w kontekście omawianego tutaj cateringu. Dieta pudełkowa kojarzy się bowiem z nagromadzeniem plastikowych opakowań, które w obecnym, proekologicznym czasie nie są zbyt mile widziane. Dlatego też warto postawić na pojemniki biodegradowalne, bezpieczne dla środowiska lub które bez problemu można poddać recyklingowi. Najczęściej jednak spotkać możemy się z pudełkami styropianowymi, naczyniami do zgrzewu ? tackami z PP i CPET. Co jest w nich wszystkich najważniejsze? Klient chce, aby danie dotarło do niego w formie nienaruszonej, estetycznie zadowalającej oko, dlatego też opakowania te muszą mieć podział na komory o różnych kształtach i pojemnościach. Podczas wybierania pojemników trzeba też zwrócić uwagę na to, do jakich temperatur są przystosowane, czy można przechowywać w nich produkty gorące, czy tylko o temperaturze pokojowej. Czy nadają się do dań "mokrych", czy jedynie tych "suchych". A to wszystko zależy od oferty, którą zaprezentujecie swoim klientom.
Pandemia bardzo rozwinęła cały rynek dowozów w Polsce, ludzie oswoili się z posiłkami przywożonymi im prosto do domu, dlatego też uważam, że jest to droga, którą podążanie warto rozważyć. Korzystanie z diet pudełkowych przez Polaków stało się nie tylko zdrowe, ale również modne, ponieważ wiadomym się stało, że catering ten stworzony jest z myślą o klientach, z produktów o najwyższej jakości i przez profesjonalistów.
Autor: Taida Wróblewska