W dobrym szkle dobre wino
Wino, jako trunek, dobre jest zarówno jako dodatek do posiłku, jak również jako osobny element spotkania ze znajomymi czy rodziną. Na gastronomicznej mapie polskich miast powstaje coraz więcej lokali stricte nastawionych na winne degustacje, zaś w lokalach restauracyjnych kładzie się coraz silniejszy nacisk na odpowiednie sparowanie win do serwowanych dań. Kluczowy w tym wszystkim jest oczywiście smak i bukiet trunku, jednakże nie można zapomnieć o szkle, w którym jest on podawany.
Podstawową wiedzę na temat łączenia odpowiedniego wina z przeznaczonym do niego kieliszkiem powinien mieć każdy, tym bardziej, jeśli odpowiada za prawidłowe zaserwowanie tego popularnego trunku gościom restauracyjnym. Można by pomyśleć, co za różnica? Przecież niezależnie od tego, w czym to wino wypijemy i tak będzie smakować tak samo! Nie do końca się zgodzę, bowiem kształt kieliszka pozwala na kosztowanie wina w odpowiedni dla niego sposób - dzięki temu pijemy go tak, aby poczuć pełnię smaku i aromatu. Na szczęście dobór kieliszków nie jest wcale taki trudny. Grunt to pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.
Wino musujące
Jako że w zbliżającym się sezonie letnim chętnie będziemy sięgać po bąbelki, warto zaopatrzyć się również w odpowiednie szkło do ich podawania. Wybór kieliszków do wina musującego jest stosunkowo najłatwiejszy, ponieważ są one bardzo charakterystyczne.
Aby utrzymać odpowiednio niską temperaturę trunku, a także zachować bąbelki jak najdłużej, ten typ wina powinno podawać się w wysokich, wąskich kieliszkach. Istnieje kilka rodzajów kieliszków do wina musującego, tzw. szampanówek.
Pierwszym z nich i zarówno najpopularniejszym jest tzw. flet. Tak jak wyżej napisałam, jest to ten typ kieliszka, który jest wąski, wysoki o długiej nóżce oraz prostych ściankach.
Drugim typem jest "tulipan". Swoim kształtem nieco przypomina "flet", jednakże posiada bardziej zaokrąglone ścianki, a także szerszą czaszę - cechy te pozwalają na zakręcenie trunku w kieliszku, aby wydobyć z niego dodatkowe aromaty. Ten typ kieliszków polecany jest przez specjalistów do degustowania wyrafinowanych szampanów.
Trzecim i zarówno najstarszym rodzajem szampanówki jest tzw. pucharek lub czarka. Przez wiele lat właśnie w nim najczęściej serwowano wszelkie musujące wina, jednakże ten rodzaj kieliszków okazał się zbyt płytki - kształt pozwalał na zbyt szybki ulatnianie się bąbelków oraz aromatów. Z tego też powodu został wyparty przez najpopularniejszy obecnie "flet".
Wino białe
Z racji na coraz wyższe temperatury powietrza, a także lżejsze dania w restauracyjnych kartach, chętniej latem sięgamy po wino białe niż czerwone. Podobnie jak kieliszki do wina musującego, te do białego posiadają długą nóżkę i smukłą czaszę, z krawędziami delikatnie rozchylającymi się ku górze. Najważniejszą różnicą między kieliszkami do wina białego i czerwonego jest to, że te pierwszą są mniejsze. Ta odmiana wina nie wymaga aż takiego kontaktu z powietrzem, a aromaty są lepiej wyczuwalne w mniejszej powierzchni kieliszka. Dodatkowo ta mniejsza czasza pomaga utrzymać niższą temperaturę trunku i skupia wrażenia zapachowe.
Oczywiście kieliszki do białego wina powinny być zrobione z cienkiego przezroczystego szkła, dzięki któremu goście będą mogli podziwiać jego barwę. Może się ona w końcu różnić w zależności od szczepu czy rodzaju konkretnego wina. Pamiętajmy o jeszcze jednej ważnej rzeczy - białe wino nalewa się do połowy kieliszka!
Ważne jest, by białe wino serwować schłodzone, nieważne czy jest podawane do dań obiadowych lub kolacji, czy w trakcie spotkania znajomych przy tym trunku. Kieliszki oczywiście pomogą zachować tę temperaturę, jednakże aby białe wino zaprezentowało w pełni swoje aromaty i orzeźwiało, musi być odpowiednio chłodne. W zależności od rodzaju, lekkie białe wina powinno się podawać w temperaturze 8-10°C, zaś te o pełniejszym i wyrazistszym bukiecie w temperaturze 12-15°C.
Wino różowe
Jest to rodzaj wina, który najlepiej smakuje właśnie wiosną i latem. Jako że jest to trunek, który ma orzeźwiać, to ważne jest, by zadbać o jego niską temperaturę. Mimo że ten rodzaj wina jest nieco mniej popularny od białego lub czerwonego, to jest wręcz idealną propozycją na spotkanie ze znajomymi lub romantyczny wieczór. Delikatny smak o owocowym aromacie z pewnością nie jednemu przypadnie do gustu. Jak jednak odpowiednio to wino podać?
Podobnie jak białe wino - w temperaturze 10-12°C. Teoretycznie można by podać rosato w kieliszkach do białego rodzaju, jednakże lepsze są te o jeszcze mniejszej pojemności. Do lekkich różowych win idealnie sprawdzą się kieliszki z rozszerzającymi się ku górze ściankami, natomiast do tych bardziej aromatycznych - z tulipanową czaszą. Świetne będą kieliszki o lekko pękatej budowie, ale nadal stosunkowo wąskie. Wszystko to ma na celu jak najdłuższe utrzymanie niskiej temperatury.
Wino czerwone
Nie sposób nie wspomnieć o czerwonym winie w czasie wiosenno-letnim. Owszem, ze wszystkim wymienionych już tutaj trunków jest ono najcięższe i bardziej kojarzy się z jesienno-zimowymi wieczorami, jednakże równocześnie czerwone wino jest klasyką samą w sobie. Do dań mięsnych czy romantycznej kolacji tylko we dwoje będzie idealnym elementem.
Kieliszki do czerwonego wina są chyba równie charakterystyczne co do win musujących. Są duże, z dość pękatą czaszą - bardziej niż przy kieliszkach do białych win. Najczęściej zwęża się ona ku górze. Najważniejszą jednak różnicą jest właśnie ta wielkość. Kieliszki do czerwonego wina są nie tylko wyższe, ale po prostu większe - dzięki szerszemu kieliszkowi wino ma większy dostęp do powietrza, które w przypadku czerwonych rodzajów tego trunku niejednokrotnie jest kluczowe do poznania pełni winnego bukietu. Powietrze również powoduje, że pobudzone aromaty czynią trunek delikatniejszym w odbiorze. Ciekawą sprawą jest fakt, że im starsze mamy wino czerwone, tym większy dostęp do powietrza powinniśmy mu zagwarantować.
Szprycery
Będąc myślami już w czasie letnich wieczorów, niejeden z gości chętnie zamówi szprycera - koktajl na bazie wina i wody gazowanej. W czym najlepiej je podać? Istnieje kilka sposobów, a wszystko uzależnione jest od tego, ile i jakich dodatków zostało wykorzystanych do przygotowania tego koktajlu. Z reguły jednak szprycery serwuje się po prostu w kieliszkach do wina lub większych, pękatych, znanych pod nazwą copa. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by podać go w zwykłej szklance do napojów. Jeśli szprycer ma być podany dla większej grupy, to można rozważyć również zaserwowanie go w dzbankach lub słoikach z kranem. Wówczas stawiamy gościom albo zwykłe kieliszki do wina, albo szklanki.
O kieliszkach jeszcze parę słów
Rodzaj wina to jedno, ale trzeba pamiętać, jak o takie kieliszki dbać. Nie chodzi w końcu o to, by co chwila wymieniać całe szkło w naszym lokalu. Jako że kieliszki powinny być stworzone z cienkiego szkła, które zapewnić ma odpowiedni widok na znajdujący się w środku trunek, należy zadbać o to, by na ściankach nie było zacieków od wody. Odpowiednie delikatne polerowanie z pewnością zostanie docenione przez gości. Wszelkiego rodzaju plamki z pewnością zostaną przez nich zauważone, nawet jeśli nie są świetnymi znawcami.
Każde wino powinno być również inaczej nalewane. Nawet jeśli gość chciałby, by wino zapełniało cały jego kieliszek, to nie jest to odpowiednie - faux pas to jedno, ale jak już wcześniej wspominałam, wino lubi mieć kontakt z powietrzem. Gdy będzie za dużo płynu w kieliszku, może ono nie wydobyć w pełni swojego smaku. Dlatego też z reguły kieliszek napełnia się do 1/3 jego objętości. Pozwala to nie tylko na zachowanie eleganckiego wyglądu, ale także na swobodne mieszanie wina w skutek obracania kieliszka. Dzięki temu trunek uwalnia swoje wyjątkowe aromaty.
Zadbanie o odpowiednie szkło do wina jest niezwykle ważne. Na właściwym podaniu tego trunku można wiele zyskać. Oczywiście smak i aromat są bardzo ważne, ale dla wielu gości forma, w jakiej otrzymają ulubione wino bywa nawet bardziej istotna.