Walentynki vs. tłusty czwartek. Nie musisz wybierać!

Walentynki vs. tłusty czwartek. Nie musisz wybierać!

Luty kojarzony jest z czasem dla zakochanych oraz z amatorami słodkości. Wszystko za sprawą dwóch dni, które w 2023 roku przypadają akurat na połowę tego miesiąca. Mowa o walentynkach, czyli 14 lutego, oraz o tłustym czwartku, który w tym roku przypada dwa dni później, czyli 16 lutego. To wspaniała okazja, by połączyć te dwa wydarzenia i sprawić, aby w Twoim lokalu było i romantycznie, i słodko. To dwa dni, które bardzo pozytywnie wpłyną na odbiór Twojej restauracji, dlatego warto w sprytny sposób zintegrować te okazje.

Dekoracje i klimat Od czego zacząć?

Na początek warto zastanowić się nad koncepcją wystroju lokalu. Dobrze jest w subtelny sposób przemycić do restauracji zmysłowy nastrój rodem z komedii romantycznej. Wcale nie chodzi tu o wszechobecne wiszące serca (oczywiście dla zwolenników tego typu ozdób jak najbardziej polecam), ale może warto pokusić się o świece? Z pewnością duża liczba naturalnych świec sprawi, że w lokalu pojawi się prawdziwie miłosny akcent, a na dodatek restauracja stanie się bardziej przytulna i jeszcze bardziej zachęci zakochanych do spędzenia randki właśnie w Twoim lokalu.

Co jeszcze oprócz świec na stołach? Może warto zadbać o świeże kwiaty, w tym koniecznie czerwone róże, które są symbolem prawdziwej miłości! Do tego papierowe serwetki, które są najczęściej wybierane wśród restauratorów jako walentynkowy akcent - dostępne są w wielu wzorach. Serwetki w drobne serca subtelnie i jednoznacznie nawiążą do walentynek. Oczywiście można pokusić się też o czerwone obrusy, wtedy jednak wszelkie inne dodatki musiałyby być w jasnych odcieniach, by zbytnio nie gryzły się z barwą nakryć na stołach. Można jeszcze iść w klasykę walentynkową, czyli balony! To dekoracja najczęściej stosowana podczas wielu okoliczności. Na rynku dostępne są balony dopasowane do konkretnej uroczystości, tak samo jest w przypadku balonów na walentynki. Najbardziej odpowiednie i oczywiście kontekstowe będą balony z motywem serca. I to nie tylko te owalne, dostępne są bowiem także po prostu w kształcie serca. Taka dekoracja z pewnością wprowadzi do lokalu romantyczną atmosferę.

Chcąc przyciągnąć jak największą liczbę gości, warto pomyśleć o miejscu, w którym zakochani mogliby zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie. W tym przypadku dobrym rozwiązaniem będzie wykonanie tła, które urozmaici zdjęcia posiłków i deserów. Jak dobrze wiesz, obecnie kluczowa jest działalność w social mediach, bez tego narzędzia trudno jest skutecznie zwiększać zasięgi i zdobywać nowe kontakty. Dlatego warto zadbać, by w dniu zakochanych było miejsce ozdobione całym mnóstwem balonów, banerów, girland czy też rozet. Dodatkowo można umieścić elementy dekoracyjne nad stołem lub powiesić na ścianie - wtedy właśnie będą mogłyby posłużyć jako tło do sesji zdjęciowych.

Walentynki vs. tłusty czwartek

W tym roku sytuacja jest sprzyjająca, tak więc nie trzeba wybierać, czy w lokalu nastawić się bardziej na święto zakochanych, czy tych, którzy preferują słodkie wypieki - proponuję te dwie okazje połączyć w karcie dań! Przecież jak wiemy, nic tak dobrze nie kojarzy się w walentynki, jak kolacja z ukochaną osobą, a po daniu głównym przychodzi czas na deser - i tutaj wkracza słodkie szaleństwo! Oczywiście jeśli tłusty czwartek, to nie może zabraknąć tak bardzo kochanych przez Polaków pączków. Nadzienia mogą mieć przeróżne, podobnie jak kształty. Ważne jednak, na czym będą smażone - od tego będzie zależał ich smak i wygląd.

- Wybierając tłuszcz do smażenia, musimy pamiętać, że jest on nie tylko medium smażalniczym, ale też nośnikiem smaku i częścią smażonej potrawy, przez którą w trakcie procesu jest absorbowany Jeszcze kilka lat temu kucharze musieli wybierać, czy bardziej zależy im na długim czasie smażenia na danej fryturze, czy na wartościach odżywczych tłuszczu. Dziś nie musimy wybierać ani iść na jakiekolwiek kompromisy. Nowej generacji frytury cechuje zarówno duża odporność na wysokie temperatury, jak i korzystny profil żywieniowy. Taki efekt możemy osiągnąć dzięki odpowiedniemu komponowaniu różnych rodzajów tłuszczów. Nowoczesne frytury takie, jak: Maestro Gold, Maestro Sol, Qualita Sun czy Qualita Fry od Kruszwicy, to doskonałe przykłady tego rodzaju mieszanin, które łączą w sobie wszystkie cechy oczekiwane przez kucharzy - mówi Katarzyna Noga, Marketing Manager B2B, Bunge.

Wybór frytur jest ogromny i pewnie niejednemu spędza sen z oczu. Warto jednak zrobić uważny i szeroki research, aby zapewnić swoim gościom pączki, faworki oraz inne słodkie propozycje związane z tłustym czwartkiem w najlepszej możliwej jakości. Oczywiście wiedza ta przyda się również do produkcji frytek, głęboko smażonych mięs, ryb lub panierowanych warzyw.

- Tłusty czwartek kojarzy się chyba wszystkim z pączkami i aby spełnić oczekiwania konsumentów, musimy poszukać odpowiedniej frytury gastronomicznej. Frytura gastronomiczna Gold Pack to produkt bogaty w prowitaminę A oraz karoten. Nie posiada smaku ani zapachu, dzięki czemu pomaga wydobyć naturalny aromat przyrządzanych potraw. Frytura Gold Pack zapakowana jest w wygodną puszkę (wiadro) zamykaną na obręcz gwarantującą bezpieczny i wygodny transport. Produkt nadaje się do wielokrotnego użytku. Frytura gastronomiczna Gold Pack posiada wysoki punkt dymienia - powyżej 200°C. Idealnie nadaje się do głębokiego smażenia mięs, ryb, owoców morza, frytek czy też pączków. Frytura gastronomiczna dostępna jest w opakowaniach 5 l lub 20 l - mówi Jakub Ziemkowski, terenowy kierownik sprzedaży VOG Polska.

Co z tą słodko-romantyczną kartą dań? Walentynki już na stałe wpisały się w polską kulturę. Najpopularniejszą formą spędzenia tego dnia jest wyjście do restauracji i właśnie tutaj zaczyna się misja dla restauratora. Co zrobić, by zachęcić gości do odwiedzenia Twojej restauracji? Warto się postarać, gdyż jest to doskonały sposób na zyski! Specjalne menu dla dwojga, dodatkowo pyszne desery po daniu głównym... Dzień świętego Walentego, mimo że oskarżany jest o komercyjność, to nadal jest jednym z ulubionych dni Polaków, a dodatkowo to panaceum na słabszy sprzedażowo okres.

Warto mądrze zaplanować działania marketingowe, by przyciągnąć do lokalu zakochanych, łakomczuchów oraz zakochanych łakomczuchów, a także zadowolić podniebienia najbardziej wymagających gości. A tłusty czwartek? Ten jeden dzień w roku, kiedy to nie obowiązują żadne diety. Codzienne menu składa się z pączków na przemian z faworkami i innymi słodkościami. Mówiliśmy o tłuszczach, na których warto smażyć te wyborne pozycje, ale to nie wszystko. W przypadku pączków ważne są również drożdże, dzięki którym wyrosną na smaczne i pulchne słodkości.

- Najlepsze drożdże do wypieku pączków to takie, które mają wysokie właściwości podnoszenia ciasta, oprócz tego powinny być też źródłem witamin i pozbawione substancji szkodliwych. Drożdże Domowe to naturalne źródło witamin z grupy B oraz łatwo przyswajalnych białek. Nie posiadają w swoim składzie glutenu i, co najważniejsze, nie są modyfikowane genetycznie. W naszej ofercie mamy także drożdże Domowe VitaD, dzięki którym wzbogacisz swoje wypieki o naturalną witaminę D2. Serdecznie zachęcamy do wypróbowania naszych drożdży w wypiekach - mówi Marek Mariańczyk, dyrektor regionalny Lallemand Polska.

Trzeba pamiętać, że produktem, bez którego nie uda się żadne ciasto, jest mąka. Stanowi ona podstawę cukiernictwa, co w przypadku nadchodzącego tłustego czwartku jest niezwykle istotne. Dobrze dobrana mąka to podstawa.

- Mąka to wspaniałe narzędzie w naszej kuchni, które towarzyszy nam od tysięcy lat. W zależności od zmielenia i oczyszczenia ziarna otrzymujemy różne typy mąki. Bielszą i delikatniejszą mąkę uzyskujemy z wewnętrznej części ziarna - tzw. bielma. Mąka ma wiele zastosowań i my, jako gospodynie domowe, doskonale wiemy, do czego możemy jej użyć. Mąka pszenna typ 450 tortowa jest jedną z najbardziej popularnych mąk używanych w naszych domach. Najczęstsze zastosowanie dla mąki tortowej to ciasta biszkoptowe. Świetnie nadaje się do wypieku lekkich bułek, pączków, faworków, naleśników, racuchów. Doskonale sprawdzi się także w zagęszczaniu zup i sosów, a także słodkich kremów. Z okazji tłustego czwartku do wypieków polecam Mąkę Szymanowską typ 450 - informuje Marlena Komendarek, technolog w firmie Polskie Młyny.

Po pierwsze wspólny posiłek

Nic tak nie zbliża do siebie jak wspólny posiłek! Dlaczego więc z tej okazji nie wprowadzić zestawów dla zakochanych? Koniecznie jako deser dodajcie słodki element, nawiązujący do tłustego czwartku. Dobrym rozwiązaniem będzie stworzenie dodatku do karty. Może znaleźć się w nim pakiet oferujący przystawkę, danie główne i koniecznie deser, ale nie jest powiedziane, że muszą to być same posiłki. Ciekawym pomysłem wydaje się zorganizowanie degustacji win - dobrze byłoby, żeby na ten czas zaproponować współpracę wyszkolonemu sommelierowi, który nie tylko doradzi odpowiedni do dania alkohol, ale również podpowie, jak dobierać wino na inne okoliczności. Wszystko może odbywać się w cichym akompaniamencie nastrojowej muzyki. Brzmi dobrze, prawda?

Pakietów moc

Jeśli Twoja restauracja znajduje się w hotelu, to masz jeszcze więcej możliwości. Może z racji zbliżającego się dnia zakochanych zaproponować pakiety pobytowe? Najpierw romantyczna kolacja, a później nocleg. Do tego goście mogą pokusić się o wydłużenie doby hotelowej, by skorzystać na przykład ze SPA, co jest gwarancją, że kolejnego dnia zjedzą śniadanie w Twojej restauracji.

A co z prezentami? Jak wiadomo, 14 lutego to także dzień, podczas którego zakochani lubią obdarowywać się drobnymi upominkami. Dlatego to doskonała okazja, by połączyć siły z innymi firmami i tym samym stworzyć wspólny pakiet dla zakochanych. Możliwości jest wiele, a wszystko zależy od Twojej kreatywności i oczywiście budżetu.

Może cukiernia? Byłby to dobry krok ku temu, żeby połączyć dzień świętego Walentego z tłustym czwartkiem. Warto więc rozejrzeć się po najbliższej okolicy i pomyśleć o stworzeniu takich bonów prezentowych. Nie od dzisiaj wiadomo, że marketing krzyżowy jest świetnym przykładem na współpracę, która obniża koszty promocji i przynosi zyski dla obu stron. Jeśli nie zorganizujesz pakietów we współpracy z lokalnymi firmami, to może warto dać jakiś drobny prezent od siebie? Byłby to miły akcent dla gości za to, że wybrali Twój lokal. Zaoferuj swoim gościom w tym wyjątkowym dla nich dniu drobny upominek. Co można podarować? Z racji tego, że możemy mieć na uwadze tłusty czwartek, może to być mała, ładnie zapakowana czekoladka, a może kieliszek szampana lub wyjątkowe czekadełko?

Jak usprawnić pracę podczas walentynek i tłustego czwartku?

Skoro wiesz już, w jaki sposób możesz zadbać o lokal, jak go ozdobić, jak sprawić, że będzie wyjątkowym miejscem na pierwszą randkę, ale jednocześnie na świętowanie 30. rocznicy ślubu, dodatkowo masz też już pomysł, co zaproponować gościom w te wyjątkowe dwa dni, to czego jeszcze Ci brakuje? Kluczowa jest organizacja, by zapobiec rezerwacyjnemu chaosowi. Wiesz też na pewno, że dzień zakochanych i dzień dla smakoszy cieszy się ogromną popularnością.

Gastronomia może spokojnie przypisać sobie tę zasługę, bo właśnie ten sektor przyczynia się do szczególnej celebracji. Nie przypadkowo myśląc o tym, jak spędzić walentynki, szukamy najlepszych miejsc, by zjeść pyszną kolację, a gdy nadchodzi tłusty czwartek, w wielu miastach w Polsce ustawiają się długie kolejki po wyśmienite pączki lub faworki. Właśnie dlatego chcąc podarować spokój swojej załodze, powinieneś pomyśleć o systemie rezerwacyjnym. Ważne jest, by najpierw wszystko dokładnie zaplanować, gdyż oprócz rezerwacji stolików, obsługa restauracji musi przygotować specjalne menu, w odpowiedniej ilości i z uwzględnieniem osobistych preferencji uczestników spotkania: wersja bez glutenu, być może dodatki z białą czekoladą, a nie ciemną, przekąski bez cukru? Trzeba być przygotowanym na takie zapytania.

System rezerwacyjny sprawdzi się w każdym lokalu gastronomicznym. Na rynku jest dostępnych wiele tego typu rozwiązań. Jak wiadomo, wspólną zaletą jest to, że znacząco odciążają menedżera restauracji oraz pracowników obsługi odpowiedzialnych za przyjmowanie rezerwacji. Musisz wiedzieć, że tego rodzaju rozwiązania nie są przeznaczone tylko dla większych lokali, z systemów korzystają zarówno duże restauracje, jak i małe kawiarnie. Wszystko po to, by obsłużyć jak największą liczbę gości. A dodatkowo zyskujesz wsparcie, które ułatwia zarządzanie lokalem, eliminuje straty i przede wszystkim zwiększa sprzedaż.

Dlatego też zainwestowanie w tego rodzaju rozwiązania w swojej restauracji zaleca się wszystkim restauratorom, bez względu na rodzaj i wielkość lokalu. Podczas ostatnich przygotowań do walentynek i tłustego czwartku należy pamiętać o dobrej komunikacji z załogą, gdyż jest to podstawa do organizacyjnego sukcesu. Dodatkowo z systemem rezerwacyjnym i wyjątkowym menu masz pewność, że podczas tych dwóch wyjątkowych dni nic Cię nie zaskoczy.

Autor Agnieszka Rządkowska