Świeżość owoców i warzyw

Świeżość owoców i warzyw

Wiosna i lato to czas, kiedy z ogromną przyjemnością sięgamy po świeże warzywa i owoce. Bogactwo smaków, jakie oferują nam te dwie pory roku jest ogromna i zachwycająca. Ale trzeba przyznać, że nie ma nic lepszego i bardziej wartościowego, niż świeże sezonowe dary natury. Po jakie produkty warto sięgnąć i co wykorzystać do najbliższych kart dań w restauracjach? Sprawdźmy!

Przyzwyczailiśmy się już do świadomości, że właściwie w każdym momencie roku możemy dostać w sklepie każde możliwe owoce i warzywa. Musimy jednak pamiętać, że ich smak oraz wartości wcale nie muszą być, a wręcz nie będą, takie same jak w sezonie. Zielone szparagi późną jesienią? Owszem, będą dostępne w hurtowniach. Truskawki w środku zimy? Kupimy bez problemu, ale nie możemy oczekiwać, że w smaku będą identyczne do tych letnich.

Idąc tym tropem, znajdujemy się właśnie w najlepszym momencie roku. Już powoli na rynkach i targach możemy spotkać tegoroczne, świeże warzywa, a za moment pojawią się pierwsze owoce. Jakie produkty podpowiada nam sezonowy kalendarz? Oto kilka z nich.

Rabarbarowa słodycz

Znany ze swojej przyjemnej kwasowości, rabarbar posiada pewnego rodzaju wyrafinowaną słodycz, szczególnie jeśli przyrządzimy z niego pyszne ciasta, kompoty lub konfitury. Ciekawym jest fakt, że głęboko zakorzeniony w naszej polskiej kulturze rabarbar pojawił się w Polsce dopiero w XIX wieku - pierwotnie był byliną pochodząca z południowo-wschodniej Azji.

Rabarbar jest niewątpliwie świetnym źródłem witamin z grup A, C oraz E, a do tego zawiera dużo potasu, kwasu foliowego, a także błonnika. Posiada również dużo magnezu, potasu, sodu, żelaza i wapnia. Jak widać jedzenie rabarbaru przynosi naszemu organizmowi wiele dobrego, jednakże jego najważniejszą i podstawową zaletą jest dostarczanie ważnych dla naszego zdrowia antyoksydantów.

Dla wszystkich dbających o linię mam dobrą wiadomość - rabarbar jest bardzo niskokaloryczny! Na jego 100 gram znajduje się jedynie 21 kalorii! Jest również dobry dla tych, którzy muszą utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi, ponieważ jest niskoglikemiczny.

Czy warto uwzględnić rabarbar w swoim sezonowym menu? Oczywiście! Może on stanowić nie tylko świetny dodatek do deserów czy nawet dań głównych, ale nawet grać pierwsze skrzypce. Jego kwasowość bardzo dobrze będzie współgrała ze słodkimi elementami deserów, a lody z jego udziałem będą z pewnością bardzo orzeźwiające. Można pokusić się również o przygotowanie napojów na bazie rabarbaru ? będą idealne na gorące letnie dni!

Karczochowe doświadczenie

Sezonowym, aczkolwiek jeszcze nie do końca znanym w Polsce warzywem są karczochy. Kojarzone są stricte z kuchnią śródziemnomorską, jednakże popularność swoją zdobywają lub zdobyły także w innych krajach. A to wszystko za sprawą ich właściwości i zalet żywieniowych. Karczochy są bowiem bardzo dobrym źródłem zdrowego cholesterolu, a także błonnika pokarmowego bez tłuszczu. Już w starożytności znane były jako naturalny oraz łatwo dostępny lek na problemy trawienne czy też środek regulujący pracę nerek i wątroby. Posiadana przez karczochy substancja cynaryna nie tylko hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, ale również przyspiesza usuwanie trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią.

Jak przygotować karczochy? Można je zarówno ugotować w wodzie, jak i przygotować na parze lub upiec w piekarniku. Są świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów czy na pizzę. Fantastycznie komponują się z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą, serem, kurczakiem oraz pietruszką!

Duet czereśni i wiśni

Wyglądają tak podobnie, a smakiem różnią się całkowicie. Dla wielu są absolutnym żywieniowym symbolem lata. Sezon na nie trwa od maja do sierpnia, oczywiście przy sprzyjających warunkach pogodowych. Jakie wartości mają słodkie czereśnie i cierpkie wiśnie?

Czereśnie w 80 proc. składają się z wody, a mimo to posiadają wiele wartości odżywczych i właściwości. Między innymi są dobrym źródłem potasu, dzięki czemu korzystnie wpływają na pracę serca oraz regulują ciśnienie tętnicze we krwi. Dodatkowo, dzięki posiadanym przeciwutleniaczom, opóźniają proces starzenia oraz chronią przed nowotworami. Ważną kwestią jest również wpływ na prace układu pokarmowego - zawartość kwasów organicznych reguluje pracę przewodu pokarmowego, a także pobudza pracę trzustki.

Wiśnie wykazują podobne właściwości do tych czereśniowych. Również bardzo korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, a to za sprawą kilku cennych substancji, takich jak antocyjany, błonnik, potas, witamina C oraz kwasy organiczne i garbniki. Co ciekawe sok z wiśni jest niezłym lekiem na bezsenność i pozwala przyspieszyć zasypianie. Wiśnie posiadają także właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, a także korzystnie wpływają na układ moczowy.

Wiśnie i czereśnie idealnie sprawdzą się w gastronomii jako dodatek do deserów i ciast lub element orzeźwiających i letnich napojów. Warto również mieć na uwadze konfitury z obu owoców - będą wręcz idealne do serwowanych śniadań.

Szparagowa subtelność

Co roku jednym z najbardziej wyczekiwanych warzyw są szparagi. Ich delikatny, aczkolwiek charakterystyczny smak jest absolutnie nie do zastąpienia niczym innym - zachwyca i uzależnia. Szparagi jednakże warto jeść nie tylko ze względu na przepyszny smak, ale również na bogactwo witamin i innych wartości odżywczych. Co ważne, szczególnie dla osób będących na diecie - szparagi prawie w ogóle nie maja kalorii!

Sezon na szparagi teoretycznie rozpoczyna się w raz z końcem kwietnia i trwa do końca lipca, jednakże wszystko, a szczególnie ich cena, bardzo uzależnione jest od pogody.  Są to warzywa bardzo delikatne, które poza warunkami chłodniczymi wiele czasu nie wytrzymają. Dlatego powinno się je albo przechowywać w niskich temperaturach, albo poddać obróbce - zamarynować, zblanszować lub zamrozić. Można by się zastanawiać, jaka jest różnica między szparagami zielonymi a białymi - otóż gatunkowo stanowią to samo warzywo, jedynie różni się sposób ich uprawy. Białe rosną przysypane ziemią, czego efektem jest biała, twardsza skóra. Są pozbawione kontaktu ze słońcem, przez co również są uboższe w składniki odżywcze.

Jeśli jednak chodzi o ogólne wartości szparagów, to tak jak już wcześniej pisałam, ich główną charakterystyczną cechą jest niskokaloryczność. Co ciekawe, dzięki dużej zawartości białka zapewniają długotrwałe uczucie sytości, natomiast poziom błonnika poprawia pracę jelit i procesy trawienne. Dobrze, żeby szparagi zagościły w diecie kobiet, ponieważ posiadają duże stężenie kwasu foliowego, który potrzebny jest do zajścia w ciążę lub do jej podtrzymania. Dodatkowo warzywa te są świetnym źródłem beta-karotenu, witaminy C i E, które bardzo dobrze wpływają na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

To oczywiście nie wszystkie właściwości szparagów. Pokazuje to jedynie, jak bardzo potrzebnymi warzywami w codziennej (i sezonowej) diecie Polaków są. Dlatego też, gdy tylko sezon i ceny na to pozwolą, wykorzystajcie je do wiosenno-letniej karty dań. Z pewnością znajdziecie wielu chętnych gości na potrawy, które zawierają szparagi jako dodatek lub główny element dania. Czy jest coś lepszego na wiosenny obiad niż krem ze szparagów lub makaron z ich udziałem? Pewnie rzecz gustu, aczkolwiek naprawdę warto zaplanować je w swojej najbliższej ofercie.

Truskawki i maliny - ulubienice lata

Truskawki i maliny są dla wielu kwintesencją wczesnego lata, nie wyobrażają sobie deseru bez ich udziału. W duecie bądź solo zawsze stanowią przepyszną pozycję do wyboru. I to nie tylko dzieci są ich wielbicielami.

Warto mieć na uwadze, że oba owoce są ogromną bombą zdrowotną. Truskawki to nie tylko słodki smak i charakterystyczny zapach, to także niskokaloryczna przekąska, będąca cennym źródłem błonnika i antyoksydantów. Raptem 100 g truskawek zapewnia naszemu organizmowi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C - zawierają one bowiem więcej tej witaminy niż owoce cytrusowe. Jest ona ważnym dla człowieka przeciwutleniaczem, zwiększa odporność i wspomaga wchłanianie żelaza. Ponadto truskawki są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz PP, regulującej dotlenienie krwi. Zawarty w nich kwas foliowy wspomaga pracę mózgu i zapobiega depresji.

A maliny? Nie bez przyczyny utrzymują się w czołówce ulubionych owoców Polaków. Są nie tylko przepysznymi owocami, po które sięgamy od małego, ale również skarbnicą wartości odżywczych. Witamina C i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo - to tylko część tego zdrowotnego bogactwa. Występują w malinach kwasy organiczne, a także wysoki poziom błonnika, pektyn i substancji śluzowatych, które bardzo dobrze wpływają na układ pokarmowy.

Jak widzicie - smak malin i truskawek to jedno, ale ich właściwości są przeogromne! Dlatego też postawcie na desery z ich udziałem, napoje - lemoniady, koktajle i soki. Ciasta z tymi owocami z pewnością będą schodzić na bieżąco, a desery lodowe ze świeżymi malinami i truskawkami będą chętnie wybierane nie tylko przez najmłodszych łasuchów.

Wiosna i lato oferują nam całą paletę wspaniałych, pysznych i wartościowych owoców oraz warzyw. Wymienione tutaj są tylko częścią tej ogromnej oferty, którą daje nam natura. Korzystajmy z niej, a z pewnością dobrze ona wpłynie zarówno na nasze zdrowie, jak i obroty restauracji i kawiarni.