Święta, święta i prezenty

Święta, święta i prezenty

Boże Narodzenie tuż-tuż. Świąteczna gorączka jest coraz bardziej wyczuwalna. Warto jednak na chwilę przystanąć i zadać sobie pytania, czy wszystko zostało przygotowane, czy o niczym nie zapomnieliśmy? Prezenty! Dla pracowników, partnerów biznesowych, a także gości. Czas je przygotować!

Święta to dni, podczas których wspólnie zasiadamy do jednego stołu. Okres, gdy milkną - przynajmniej na chwilę - wszystkie spory, a większość z nas może pozwolić sobie na wytchnienie od codziennej pracy. Jednak nie wszyscy mogą tego spokoju zaznać. Gdy dla jednych święta Bożego Narodzenia oznaczają odpoczynek, dla innych są czasem wytężonej pracy i działania w ciągłej aktywności. Tak jest w przypadku szefów kuchni czy zespołu obsługującego gości w wielu hotelach czy restauracjach. Popularność spędzania zimowych świąt z dala od domu wśród Polaków ciągle wzrasta. Co o tym decyduje? Można powiedzieć, że wygoda, bo łatwiej jest przyjść na gotowe, niż samemu przygotować tradycyjne dwanaście wigilijnych potraw. Z drugiej strony, czy święta spędzone kilkaset kilometrów od rodzinnego domu mają taki sam klimat, co godziny rozmów pośród dalszych, ale i bliższych członków rodziny? Polaków wyróżnia różnorodność, dlatego warto postawić na rozwiązanie dogodne dla siebie. Jedno jest natomiast niezmienne i łączy tych w domu, poza nim, jak i szefów kuchni, kelnerów oraz innych pracowników hoteli czy restauracji. Wszyscy w święta zasłużyli na prezenty.

Miły gest

Najmłodsi święta kojarzą głównie z prezentami. Z niecierpliwością wyczekują pierwszej gwiazdki, ale tak naprawdę w ich głowie kłębią się myśli: "co dostanę pod choinkę?" albo "czy trafię na wymarzony prezent?". Święta to czas prezentów nie tylko dla dzieci. Chętnie obdarowujemy się nimi wzajemnie = w pracy, na szkoleniach, w biurach, podczas spotkań firmowych. Niezależnie od tego, kto nam je przynosi - w zależności od regionu jest to - Mikołaj, Gwiazdor, Dziadek Mróz czy Dzieciątko, cel jest jeden - gest. Po roku ciężkiej pracy każdy zasługuje na miły upominek ze strony pracodawcy. Wszyscy doskonale wiemy, że ten niewielki gest jest cenniejszy niż tysiące słów, nawet jeśli są one pochwałami. Warto jednak takie podarunki planować z wyprzedzeniem i odpowiednio dobierać prezenty znajdujące się w idealnym rozwiązaniu na taką okazję jak święta, czyli w koszu prezentowym. Firmowe upominki dla pracowników, ale także klientów czy gości muszą być ciekawe oraz kojarzyć się obdarowanemu z miejscem jego otrzymania. Idealnym rozwiązaniem jest w takiej sytuacji nadrukowanie loga firmy na kosz bądź jeden z elementów zestawu prezentowego. Każdy z nich powinien kojarzyć się ze świętami, ale co ważne - nie może w nim panować totalny miszmasz. To już nie te czasy, gdy do kosza wrzucało się, co popadnie - trochę słodkości, wino, kartkę z życzeniami i bon. Idźmy naprzód i postarajmy się zaskoczyć prezentami, doceniając w ten sposób rok współpracy.

Lokalne podarki

Słodki podarunek to jeden ze sposobów stworzenia prezentownika świątecznego. Jednak czy wystarczy do zestawu dobrać słodkie przekąski i na tym koniec? Warto postawić na coś zdecydowanie bardziej kreatywnego, jak chociażby czekoladę rzemieślniczą z wygrawerowaną na niej grafiką kojarzącą się jednoznacznie z miejscem, z którego otrzymany będzie prezent. Logo firmy zamieszczone pośród choinek na czekoladzie to świetny pomysł łączący element świąteczny, zimowy jak i firmowy. Wiele lokali gastronomicznych czy kawiarni w okresie pandemii zdecydowało się przejść na model produkcji własnych produktów, np. przetworów. Jedni zamykali je w słoiczkach, inni w jednorazowych opakowaniach. Dlaczego by nie wykorzystać tego modelu, tworząc zestaw prezentowy dla swoich gości czy stałych kontrahentów? Pierniki własnego wypieku idealnie korelują z okresem świątecznym. Znaleźliśmy zatem świetne rozwiązanie na miniprezent w kawiarniach. Goście z pewnością go docenią, a firmy współpracujące, gdy w słodkim koszyku znajdą kilka podobnych piernikom produktów, na pewno mile będą wspominać rok wspólnych działań. Co, jeśli na co dzień restauracje korzystają z lokalnych dostawców? Idea promowania regionu jest silnie propagowana w ostatnich latach, dlatego też wytrawny kosz prezentowy, w którym znajdziemy sery regionalne w połączeniu z dobrze sparowanym do nich winem, wydaje się być niekonwencjonalnym, acz słusznym wyborem na prezent. Podobnie rzecz ma się z coraz prężniej działającymi pasiekami. Miody w zestawie od pewnego, lokalnego dostawcy, to bardzo dobry pomysł na podarunek, tym bardziej że zimą ich popularność rośnie. Akacjowy, lipowy, gryczany - to tylko trzy z wielu odmian tego bogatego w wartości odżywcze i wspomagającego odporność produktu, który znakomicie będzie komponował się z wcześniej otrzymanymi piernikami, a także popularnym od lat elementem prezentowników, jakim jest herbata.

Mały prezent, a cieszy

Z cytryną lub pigwą, owocowa czy czarna, w filiżance lub kubku. Możliwości dotyczących spożycia herbaty jest mnóstwo, jak i sporo jest szans na włączenie jej do świątecznego kosza z prezentami. Producenci herbaty doskonale wiedzą o mocy tego gorącego napoju, tak docenianego zwłaszcza w okresie świąteczno-zimowym. Herbata z odrobiną miodu jest najlepszym lekiem na mroźne zło, dlatego też zastanawiając się nad doborem produktów do firmowych prezentowników, warto przemyśleć opcję kompozycji herbat. Połączenie ich w zestawie z miodem może okazać się strzałem w dziesiątkę, który dosłownie rozgrzeje serca adresatów prezentu. Nie inaczej rzecz ma się z kawą. Ziarnista, mielona, rozpuszczalna - minizestaw gotowy, ale czy satysfakcjonuje nas w pełni? Tworząc tego typu kosz świąteczny, należy pamiętać, aby znalazły się w nim kawy od jednego producenta. W parze z kawą zawsze pojawić się może słodki poczęstunek w postaci wspomnianej już czekolady. Interesującym rozwiązaniem będzie także geograficzne skomponowanie prezentownika. Jeśli prowadzimy restaurację włoską - zestaw powinien składać się z produktów włoskich, jeżeli zaś grecką - niech kosz prezentowy nawiązuje do Hellady. Ważne w takim przypadku jest utrzymanie tożsamości związanej z miejscem pracy bądź z miejscem, z którym na stałe współpracują nasi kontrahenci. Skoro o tradycyjnych rozwiązaniach dotyczących prezentowników mowa, nadszedł czas na alkohol. Bezapelacyjnie punkt numer jeden, jeśli chodzi o pomysł na prezent. Nieskomplikowany, łatwy, a jak finalnie cieszy. Trzeba przy tym pamiętać, że pakując zestaw składający się z alkoholi, warto, aby ten składał się z jednego gatunku alkoholu. Najpopularniejszy jest kosz win. Być może to kwestia związana z kosztami. Łatwiej z pewnością zbudować kompozycję czterech czy pięciu win dobrej klasy w niewygórowanej cenie, niż postawić na dwie, trzy butelki whisky owiane pozytywnymi ocenami. Jeśli w tej sytuacji pojawia się wątpliwość, na co się zdecydować, być może zamiast kilku win postawić na jedną butelkę alkoholu, natomiast sięgnąć na wyższą półkę - a zestaw uzupełnić szklankami do whisky z grawerem loga firmy. Nieraz to prostota jest najlepszym rozwiązaniem, które cieszy tak samo, jeśli nie bardziej, aniżeli wyimaginowane połączenia.

I ty możesz zostać św. Mikołajem

Bożonarodzeniowe święta w tym roku przypadają głównie w weekend, więc dodatkowych dni wolnych od pracy wiele nie będzie, dlatego też należy wykorzystać je możliwie najlepiej. Czas się do nich przygotować i rozgraniczyć życie rodzinne od zawodowego. Jednak, aby z czystym sumieniem zasiąść do wigilii, na chwilę przywdziejmy czapkę Świętego Mikołaja, zarzućmy na plecy wór z prezentami i wyciągnijmy z niego podarki, dziękując w ten sposób swoim pracownikom, partnerom, kontrahentom, ale także gościom, bez których nie byłoby gastronomii, nie byłoby wielkiej rodziny HoReCa. Już niebawem prezentów będziemy szukać pod choinką, ale właśnie teraz postarajmy się stworzyć wyjątkowe zestawy podarunków, którymi obdarujemy członków wielkiej gastronomicznej rodziny. Nic w końcu nie cieszy tak, jak robienie prezentów, nie wspominając o ich wręczaniu. Niech wstążka wieńcząca prezent zwiąże nasze relacje na wiele lat.

Autor: Łukasz Nowak