Groszek czepny od Baziółka

Groszek czepny od Baziółka

Delikatne chrupiące łodyżki o świeżym słodkawym smaku pełne po brzegi wielu odżywczych i przeciwzapalnych składników. Mikroliście groszku czepnego to młode rośliny zaliczane do rodzaju roślin pomiędzy kiełkami a ziołami. Badania donoszą, że poziomy witamin, minerałów i przeciwutleniaczy w mikrozielonych warzywach mogą być nawet dziewięciokrotnie wyższe niż te znalezione w dojrzałych zieleninach! A co konkretnie dla zdrowia oferują mikroliście groszku czepnego? Witamina C - silny przeciwutleniacz niezbędny w procesie syntezy kolagenu. Minerały: żelazo, magnez, cynk i miedź - bez ich udziału nie ma szans na prawidłowy przebieg żadnego z życiodajnych procesów, które m.in. dostarczają energię. Białko - bardzo dobre źródło białka roślinnego z groszku wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.