Młode listki słonecznika od Baziółka
Soczysty, słodki i bardzo chrupiący słonecznik w zaskakującej postaci młodych listków to produkt, który w kuchni znajdzie wiele zastosowań. Jego lekko orzechowy posmak świetnie uzupełnia smak sałatek. Listki słonecznika można dodać także do potraw z jajek, klasycznych kanapek, różnorodnych past do pieczywa. Mikroliście słonecznika mogą stać się również bazą sosu pesto. Wystarczy zmiksować je z oliwą z oliwek, odrobiną długo dojrzewającego sera oraz ząbkiem czosnku i podać z ugotowanym al dente makaronem. Listki słonecznika warto dodać także do wiosennego twarożku.
Słonecznik to skarbnica witamin i składników odżywczych. Obfituje w wapń, magnez, fosfor, cynk, a nawet żelazo. W mikro słoneczniku znajdziemy także spore ilości folianów, dlatego polecany jest w szczególności kobietom planującym powiększenie rodziny oraz ciężarnym.