Chrzanówka wielkanocna

Chrzanówka wielkanocna

Składniki:

500 ml zakwasu barszczu białego

1.5 litra wody

pęczek lubczyku

natka pietruszki

4 ząbki czosnku

2 cebule

pęczek koperku

200 g żebra wieprzowego wędzonego

100 g białej kiełbasy

śmietana 18% do zup i sosów

3-4 łyżki chrzanu tartego

2 łyżki masła

bułka wrocławska

10 jaj

4 łyżki oleju

pieprz

sól

4-5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Etap 1.

Warzywa umyj

PORADA:  jeśli nie ma konieczności obierania, nie rób tego, najwięcej witamin znajduje się tuż pod skórką

Warzywa (poza cebulą) wraz z lubczykiem, zielem angielskim i żeberkami umieść w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień.

Gotuj 40 minut.

Etap 2.

Bułkę wrocławską pokrój w pajdki, każdą pajdkę opiecz na rozgrzanym oleju.

Cebulkę posiekaj, kiełbasę pokrój w talarki. Całość przesmaż na maśle, dodaj do gotującego się wywaru.

Jajka ugotuj na twardo (gotuj 8 minut w osolonej wodzie)

Etap 3.

Do wywaru dodaj zakwas barszczu białego oraz świeżo przeciśnięty czosnek. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Etap 4.

Na koniec dodaj chrzan, dobrze wymieszaj. Wyłącz.

Barszcz podawaj z jajkiem, śmietaną oraz knedlem. Obficie oprósz koperkiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.