Chłodnik z ogórka masłowego i rukoli z wędzoną maślanką, tost francuski z pieprznej brioszki, konfitura rabararowa

Chłodnik z ogórka masłowego i rukoli z wędzoną maślanką, tost francuski z pieprznej brioszki, konfitura rabararowa

Składniki:

  • 1 kg ogórków małosolnych
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g ogórków gruntowych
  • 200 g białej rzodkwi
  • 200 g kwaśnego jabłka
  • 2 l wędzonej maślanki
  • 200 g rukoli
  • 20 g pietruszki
  • 20 g koperku
  • 10 g mięty
  • 10 g czosnku
  • Sól i sok z limonki ? do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki, rzodkiew i jabłko pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na grubym oczku.
  2. Wędzoną maślankę zmiksować z rukolą, ziołami i czosnkiem, wymieszać z pokrojonymi składnikami.

Konfitura z rabarbaru

  • 500 g rabarbaru
  • 300 ml porto
  • 100 ml syropu klonowego
  1. Zagotować porto i zredukować o połowę.
  2. Dodać syrop klonowy i połowę pokrojonego w kostkę rabarbaru.
  3. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar całkiem się rozgotuje, wtedy dodać drugą część pokrojonego w kostkę rabarbaru.
  4. Wszystko razem raz zagotować.

 

Brioszka

  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 150 g roztopionego masła
  • 2 g soli
  • 100 g cukru
  • 2 g czarnego pieprzu
  • Mąka
  1. Drożdże zalać ciepłym mlekiem (około 28-30°C) z odrobiną cukru i odstawić na 10 minut.
  2. W kociołku z hakiem na wolnych obrotach mieszać jajka z mlekiem, cukrem, solą, pieprzem i zalanymi drożdżami dosypując stopniowo mąki, aż ciasto zacznie odchodzić od haka.
  3.  Dodać roztopione masło.
  4.  Odstawić na 10 minut do odpoczynku, uformować.
  5.  Włożyć do formy dobrze natłuszczonej masłem i zostawić do wyrośnięcia.
  6. Piec w 180°C przez 18-20 minut.

 

Tost francuski

  • Kromka brioszki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • Szczypiorek
  • Masło
  1. Jajko rozbełtać z mlekiem.
  2. Dodać drobno pokrojony szczypiorek.
  3. Kromkę namoczyć w jajku i usmażyć na maśle.

 

Autor: Marcin Gruszka

fot. Joanna Schmalz