Gładzica z kimchi na taco z selera

Gładzica z kimchi na taco z selera

Składniki:

- 1 gładzica bałtycka
- 1 duży seler
- 90 g kimchi
- 130 g majonezu
- 20 g dymki
- koperek
- sól

Seler dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy, a następnie wycinamy z najgrubszej części cztery plastry. Gotujemy plastry w osolonej wodzie ok. 8 min. Następnie wyjmujemy i osuszamy przy pomocy papieru. Smażymy placki na suchej patelni, aż złapią miejscami ciemno brązowe przypalenia.

Majonez, koperek i dymkę (zostawiając trochę dymki do posypania) blendujemy na gładko. Gładzicę w całości zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C przez ok. 10 min. Wyjmujemy rybę z piekarnika, ściągamy skórę i za pomocą widelców wyskrobujemy mięso do miseczki i rozdrabniamy. Dodajemy szczyptę soli i gotowe.

Nakładamy kolejno na naszego "taco" z selera. Kimchi, rybę, majonez i posypujemy dymką. Smacznego!

autor: Wit Szychowski