Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem

Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem

 autor: Grzegorz Lis

 

Składniki:

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 1 udko kurczaka (podudzie i noga)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula biała
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 600 g ziemniaków
  • 200 g czerwonej lub pomarańczowej soczewicy

Zioła:

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • kilka łodyżek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 liście jarmużu
  • 50 g klarowanego masła
  • 150 ml przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu

Przygotowanie:

Żeberka opłukać i pokroić na pojedyncze porcje. Wraz z umytym udkiem włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować i zszumować. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól i tak pod przykryciem gotujemy mięso przez około godzinę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.

Marchewkę, seler, pietruszkę obrać i opłukać. Dodajemy do wywaru wraz z dokładnie opłukanym porem. Cebulę opalamy na palniku przez 3-5 minut i dodajemy do wywaru. Dodajemy natkę pietruszki  i całość gotujemy przez godzinę na małym ogniu i pod delikatnie uchyloną pokrywką.

Soczewicę płuczemy w naczyniu, zmieniając wodę trzy razy. Ziemniaki obrać i dodać do wywaru wraz z soczewicą. Dodajemy wszystkie zioła i gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli około 20 minut. Dodać przecier i zagotować całość.

Z ugotowanej zupy wyjąć mięso, obrać ze skórek i kości. Ładne kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Doprawić solą i pierzem.

Jarmuż opłukać i rozerwać na drobniejsze kawałki. Zblanszować  na rozgrzanym maśle, doprawić solą, świeżym pieprzem i udekorować zupę.