Jesienna zupa z soczewicy z żeberkami i jarmużem
autor: Grzegorz Lis
Składniki:
- 300 g żeberek wieprzowych
- 1 udko kurczaka (podudzie i noga)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula biała
- 5 gałązek natki pietruszki
- 600 g ziemniaków
- 200 g czerwonej lub pomarańczowej soczewicy
Zioła:
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki kminku
- kilka łodyżek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 liście jarmużu
- 50 g klarowanego masła
- 150 ml przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu
Przygotowanie:
Żeberka opłukać i pokroić na pojedyncze porcje. Wraz z umytym udkiem włożyć do większego garnka, wlać 3 litry zimnej wody, zagotować i zszumować. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól i tak pod przykryciem gotujemy mięso przez około godzinę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i ziarenka pieprzu.
Marchewkę, seler, pietruszkę obrać i opłukać. Dodajemy do wywaru wraz z dokładnie opłukanym porem. Cebulę opalamy na palniku przez 3-5 minut i dodajemy do wywaru. Dodajemy natkę pietruszki i całość gotujemy przez godzinę na małym ogniu i pod delikatnie uchyloną pokrywką.
Soczewicę płuczemy w naczyniu, zmieniając wodę trzy razy. Ziemniaki obrać i dodać do wywaru wraz z soczewicą. Dodajemy wszystkie zioła i gotujemy do miękkości ziemniaków, czyli około 20 minut. Dodać przecier i zagotować całość.
Z ugotowanej zupy wyjąć mięso, obrać ze skórek i kości. Ładne kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Doprawić solą i pierzem.
Jarmuż opłukać i rozerwać na drobniejsze kawałki. Zblanszować na rozgrzanym maśle, doprawić solą, świeżym pieprzem i udekorować zupę.