Konfitura z jarzębiny
autor: Joanna Jakubiuk
Składniki:
- 1 kg dojrzałej, lekko przemarzniętej jarzębiny
- 2 szkl. wody
- 1,2 kg cukru
- łyżka soku z cytryny
- kawałek kory cynamonu
Sposób przygotowania:
Zebrane grona myjemy, osączamy na sicie, odrywamy od szypułek. Zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy owoce, gotujemy 5-7 minut, osączamy. Zagotowujemy 2 szklanki wody z połową cukru, wrzucamy owoce, gotujemy około 10 minut i zostawiamy w syropie na około 24 godziny. Syrop zlewamy. Przelewamy do rondla, dodajemy cynamon i pozostały cukier i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, stale mieszając. Wyjmujemy cynamon, a do syropu wrzucamy owoce. Dodajemy sok z cytryny i gotujemy razem około 25 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy.
Receptura pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne", wyd. Świat Książki, Warszawa 2010.