Kotlety z kaszy bulgur z warzywami, wędzonym twarogiem i pesto z liści kalafiora
Składniki na kotlety:
- kasza bulgur gotowana 300 g
- marchewka starta na tarce 2 szt
- pietruszka starta na tarce 2 szt
- kalafior krojony w drobną kostkę razem z łodygą 1 szt
- jajka 4 szt
- mąka pszenna do zagęszczenia około 150 g
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi suszony (do smaku)
- twaróg wędzony 200 g
- natka z pietruszki posiekana 4 łyżki
- olej do smażenia
- cebula kostka 100 g
- czosnek krojony w kostkę 3 ząbki
- twaróg wędzony 150 g
Składniki na panierkę:
- bułka tarta 250 g
- natka z pietruszki 1 pęczek razem z łodygami
- koperek 1 pęczek razem z łodygami
Składniki na pesto z liści kalafiora:
- liście z jednego kalafiora
- rukola 50 g
- pistacje solone łuskane 90 g (lub prażone na patelni migdały kalifornijskie)
- czosnek 4 ząbki
- olej do gęstości (około 300 ml)
- sól do smaku
- natka z pietruszki łodygi i liście 1 mały pęczek
Sposób wykonania kotletów:
- na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę i czosnek, następnie dodać startą marchewkę i pietruszkę, chwilę przesmażyć
- w misce połączyć pokrojony kalafior, kaszę i podduszone ostudzone warzywa oraz przyprawy, twaróg wędzony, jajka, mąkę i wyrobić
- z gotowej masy formować kotleciki
- panierować w panierce ziołowej i smażyć na oleju lub piec piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 20 minut
Sposób wykonania panierki:
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem do uzyskania panierki koloru zielonego
Sposób wykonania pesto:
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą i miksować blenderem lub w blenderze kielichowym
Autorski przepis kucharza Winiarni Zamojskiej - Marcina Sikory