Krem z awokado z kozim serem, orzech włoski

Krem z awokado z kozim serem, orzech włoski

autor: Łukasz Konik

 

Składniki dla 2 osób:

  • 2 szt. awokado (dojrzałe)
  • 1/2 szt. papryczki chilli
  • 0,4 l mleka kokosowego
  • 1 szalotka
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 0,1 kg roladki koziego sera
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki oleju z dodatkiem masła
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Rozgrzać olej z dodatkiem masła. Dodać drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Całość zeszklić. Dodać pokrojone w kostkę awokado. Smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać mleko kokosowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość zblenderować na krem.

Kozi ser pokroić w plastry. Na gorącej i wysmarowanej olejem z dodatkiem masła patelni smażyć krótko z obu stron kozi ser, tak aby się nie roztopił. Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni. Lekko posiekać. Krem z awokado podawać z plastrami koziego sera z dodatkiem orzechów włoskich.