Kurczak smażony w cydrze
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4 porcje
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki ziela angielskiego mielonego
- 200 ml cydru jabłkowego
- 100 ml śmietanki UHT Łaciata 18%
- 200 g kaszy gryczanej
- 400 ml wody
- 1/4 kostki masła Łaciate
- 1 łyżka soli i1/2 łyżeczki do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu, do smaku
- 1/2 pęczka pietruszki
Do dekoracji:
- 4 listki tajskiej bazylii
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy wodę, solimy i wsypujemy kaszę. Gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu do kaszy dodajemy masło Łaciatei dokładnie mieszamy.
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz tymianek.Kurczaka kroimy w paseczki (jeśli jest mokry należy go osuszyć ręcznikiem papierowym). Wrzucamy pokrojonego kurczaka do miski. Każdy kawałek obtaczamy w mące z przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy kurczaka, smażymy. Gotowego kurczaka wykładamy na talerz.
- Cebulę kroimy na kawałki, a czosnek drobno siekamy. Jabłka nie obieramy tylko kroimy na ćwiartki. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka - teraz podsmażamy cebulę i jabłka. Po 4 minutach dolewamy cydr. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz zielem angielskim mielonym. Chwilkę dusimy. Dolewamy śmietankę UHT Łaciatą 18%, następnie 3-4 minuty gotujemy. Wrzucamy kurczaka i delikatnie mieszamy.
- Na talerz wykładamy kaszę, nakładamy kurczaka z sosem, posypujemy posiekaną pietruszką. Całość posypujemy pieprzem czarnym i dekorujemy tajską bazylią.