Makaron na miarę mistrza

Makaron na miarę mistrza

Prawdziwa gratka dla miłośników makaronu. Przepis, który zapewnił kucharzowi z Lublina kwalifikację na Pasta World Championship.

Danie Pawła Gałeckiego jest finezyjną kompozycją letnich aromatów i różnorodnych, delikatnych tekstur. Owszem, przygotowanie potrawy wymaga nieco wprawy, ale efekt końcowy jest niesamowity! "Bite of summer", bo tak nazywa się danie, które zostanie przygotowane przez polskiego szefa kuchni podczas Pasta World Championship, to połączenie świeżego letniego ogórka, włoskiej burraty, pesto, parmezanu i bazylii. Nie zabraknie w nim oczywiście makaronu Bavette Barilla.

Czy danie przygotowane z tak prostego składnika jak makaron można określić mianem fine dining? Oczywiście! Szczególnie gdy włoską pastę na warsztat biorą najlepsi kucharze z całego świata. Tak właśnie się stanie na międzynarodowym konkursie kulinarnym, Pasta World Championship w Mediolanie już w październiku.

Do tegorocznej edycji konkursu  zakwalifikowało się 18 kucharzy z całego świata. Wśród nich znalazł się Polak Paweł Gałecki, na co dzień pracujący w restauracji Piano w Lublinie. Jego autorski przepis na danie z makaronu Bavette Barilla zapewnił mu możliwość uczestniczenia w światowej rangi turnieju kucharskim.

Makaron jest wyjątkowo wdzięcznym produktem. Daje niemal nieograniczone możliwości zastosowania w kuchni. A ja lubię czasem puścić wodze fantazji i poeksperymentować. -  mówi Paweł Gałecki.  Przepis miał być odzwierciedleniem hasła Eat Positive, które towarzyszy konkursowi. Zadaniem było pokazanie radości gotowania i tworzenia nowych kompozycji. Przy moim przepisie zabawy nie zabrakło, co też dostrzegli jurorzy kwalifikując mnie do Pasta World Championship

Bite of summer

Barilla Bavette z pesto, burratą bazyliową, pianą ziemniaczaną z parmezanem i ogórkiem marynowanym w bazylii i mięcie.

Składniki:

  • makaron Barilla Bavette

Pesto:

  • oliwa z oliwek 200 ml
  • pistacje 100 g
  • parmezan 100 g
  • bazylia 20 g
  • natka pietruszki 20 g
  • czosnek 5 g
  • sok z cytryny 10 ml
  • sól, pieprz

Burrata:

Nadzienie:

  • mozzarella 130 g
  • mleko 90 g
  • śmietana 30% 20 g
  • bazylia 10 g
  • sól

 Do nadziewania:

  • Mozzarella 200 g

Ziemniak z parmezanem:

  • ziemniak 150 g
  • mleko 100 g
  • parmezan 40 g
  • żółtko 1 szt

Marynowany ogórek

  • ogórek zielony 150 g
  • oliwa 10 ml
  • sok z cytryny 2 g
  • cukier 2 g
  • bazylia 2 g
  • mięta 2 g
  • dekoracja: małe listki bazylii

Sposób przygotowania:

  • makaron Barilla Bavette ugotuj al dente  w osolonej wodzie.

Pesto:

  • Upraż pistacje.
  • Parmezan zetrzyj na tarce.
  • Zblenduj wszystkie składniki pesto razem.

Burrata:

  • Nadzienie zblenduj na gładką masę, przelej do syfonu i odłóż.
  • Pozostałą mozzarellę podziel na porcje ok 30 g i włóż do gorącej wody. Poczekaj aż zmięknie, i nałóż na końcówkę syfonu. Nadziewaj formując ?baloniki?. Gotowe kulki odstaw do kąpieli wodnej.

Ziemniak z parmezanem:

  • Ugotuj ziemniaki do miękkości, odcedź i  zblenduj z mlekiem.
  • Dodaj parmezan i żółtko a następnie przelej do syfonu i odstaw do cieplej wody.

Ogórek marynowany:

  • Pokrój ogórka w kostkę.
  • Dodaj sok z cytryny, cukier, bazylię i miętę.
  • Przełóż do worka vacuum i skompresuj.

Aranżacja:

  • Wyciśnij z syfonu pianę z ziemniaka na talerz.
  • Makaron wymieszaj z pesto i ułóż na talerzu formując gniazdo.
  • Na gniazdo ułóż kulkę burraty.
  •  Całość posyp kompresowanym ogórkiem.
  • Na koniec udekoruj małymi listkami bazylii.

Smacznego!