Mus truskawkowy na miętowym sosie z kruszonką czekoladową

Mus truskawkowy na miętowym sosie z kruszonką czekoladową

 

Składniki:

Mus truskawkowy:

  • 850 g śmietanki roślinnej 31 proc.                           
  • 85 g cukru                                                                                        
  • 850 g pulpy z truskawek                                                                  
  • 200 g roztworu żelującego z agaru
  • sok z cytryny

Roztwór żelujący z agaru:

  • 500 ml wody                                                                        
  • 30 g agaru     

Sos miętowy:

  • 200 g świeżej mięty
  • 125 g szpinaku baby                                                                        
  • 150 g cukru
  • 300 ml wody                                                                                                            

Kruszonka z czekolady:

  • 400 g ciemnej czekolady 72 proc.                               

Sposób przygotowania:

Mus truskawkowy:

  1. Śmietankę roślinną ubijamy na ? z cukrem. Do bitej masy dodajemy pulpę z truskawek, sok z cytryny i ciepły roztwór żelujący.
  2. Po wymieszaniu przekładamy do formy silikonowej i zamrażamy w zamrażarce szokowej.
  3. Następnie zamrożony mus zamszujemy i serwujemy na kruszonce z czekolady.

Roztwór żelujący:

  1. Wrzucamy agar do wrzącej wody i intensywnie mieszając, zagotowujemy przez kilka minut. 
  2. Tak przygotowany roztwór może leżeć w lodówce w przykrytym pojemniku przez kilka dni.

Sos miętowy:

  1. Cukier z wodą redukujemy o połowę.
  2.  Liście mięty i szpinaku blanszujemy, a następnie odciskamy i miksujemy przez 2,5 minuty na wysokich obrotach.

Kruszonka z czekolady

  1. Czekoladę kruszymy na drobne kawałki.
  2. Następnie dekorujemy nią deser.

autor: Sebastian Cichy