Perliczka
Autor: Krzysztof Bielawski
Składniki:
- pierś z perliczki ze skórą
- sól, biały pieprz, cukier
- masło
- demiglace
- słonecznik łuskany
- marchew
- śmietana 21%
- ogórek zielony
- agar
- koper
- sok z cytryny
- młoda kapusta
- natka pietruszki
- panko
Sposób wykonania:
Perliczkę doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy masło i zamykamy w worku vacum, następnie wrzucamy do kąpieli wodnej na 30 minut w temp.58 stopni. Po upływie tego czasu smażymy perliczkę tylko od strony skóry i malujemy ją demiglace.
Słonecznik należy wypłukać i ugotować, następnie doprawić solą, masłem i demiglace, zredukować.
Ogórki myjemy nie obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach solimy i odstawiamy na sicie tak aby pozbyć się nadmiaru wody, odciskamy. Śmietanę doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem dodajemy agar i zagotowujemy, do wystudzonej śmietany dodajemy ogórki i koper, następnie za pomocą folii spożywczej formujemy zgrabny wałek mizerii. Z panko i pietruszki robimy puder blendując w termomixie, następnie obtaczamy nim nasz wałek mizerii. Marchew gotujemy do miękkości doprawiamy masłem i cukrem i blendujemy na gładki mus. Listki młodej kapusty parzymy w wodzie z cukrem, następnie suszymy liście w suszarce do warzyw w temperaturze 50 stopni tak aż struktura będzie chrupka.