Pielmieni jagnięce z consomme z maślaka
autor: Mariusz Dąbała
Składniki:
- mięso z udźca wrzosówki
- masło
- czosnek niedźwiedzi
- lubczyk
- bulion jagnięcy
- mąka
- woda
- suszony maślak
- świeży tymianek
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę zmielić, dodać bulion, czosnek niedźwiedzi, świeży lubczyk, rozpuszczone masło, przyprawić. Formować małe kulki. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z solą i powoli dodawać wodę o letniej temperaturze. Ciasto wyrabiać długo - do momentu, aż swobodnie będzie odchodzić od rąk. Następnie rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wycinakiem odcisnąć kształt krążka. Układać kulki z farszu i kleić pielmieni.
Maślaki i tymianek zalać wywarem warzywnym i gotować na małym ogniu 2,5 godziny. Odcedzić i redukować do uzyskania intensywnego consomme. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
zdj. Justyna Kwiek
Danie pochodzi z karty Karczmy pod Sokołem