Podwędzane lody z kalafiora

Podwędzane lody z kalafiora

autor: Marcin Kaczmarek-Pielin

SKŁADNIKI:

  • kalafior
  • mleko
  • śmietana 34 proc.
  • wanilia
  • sól
  • cukier
  • wiórki do wędzenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i umyte różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli i cukru.
Całość cedzimy. Przekładamy kalafiora na perforowany GN.
Rozpalamy wiórki (najlepiej w piecu). Gdy się mocno rozpalą, zdmuchujemy płomień, aby pozostał tylko żar i dym. Wkładamy GN z kalafiorem na około 12 minut.
Po tym czasie kalafiora blendujemy i przecieramy przez sitko, aby pozostała delikatna i aksamitna masa. Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru i ziarnami wanilii. Silikonową packą delikatnie mieszamy kalafiora i śmietanę, dodając partiami śmietanę do musu. Całość zabezpieczamy folią i wkładamy do zamrażarki.

fot. Joanna Pielin-Kaczmarek