Podwędzane lody z kalafiora
autor: Marcin Kaczmarek-Pielin
SKŁADNIKI:
- kalafior
- mleko
- śmietana 34 proc.
- wanilia
- sól
- cukier
- wiórki do wędzenia
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone i umyte różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z mlekiem z dodatkiem soli i cukru.
Całość cedzimy. Przekładamy kalafiora na perforowany GN.
Rozpalamy wiórki (najlepiej w piecu). Gdy się mocno rozpalą, zdmuchujemy płomień, aby pozostał tylko żar i dym. Wkładamy GN z kalafiorem na około 12 minut.
Po tym czasie kalafiora blendujemy i przecieramy przez sitko, aby pozostała delikatna i aksamitna masa. Ubijamy śmietanę z odrobiną cukru i ziarnami wanilii. Silikonową packą delikatnie mieszamy kalafiora i śmietanę, dodając partiami śmietanę do musu. Całość zabezpieczamy folią i wkładamy do zamrażarki.
fot. Joanna Pielin-Kaczmarek