Prawdziwie włoskie Rigatoni neapolitana

Prawdziwie włoskie Rigatoni neapolitana

Rigatoni neapolitana to nie jest sos neapolitański, który można kupić w każdym sklepie z pomidorów gorszej jakości. Używamy więc do tego malinowych pomidorów.

Składniki:

- malinowe pomidory

- oliwa z oliwek

- bazylia

- czosnek

- makaron rigatoni

- mozzarella

Przygotowanie:

1. Malinowe pomidory wrzucamy do gotującej się wody i po kilkunastu sekundach wyciągamy pozbawione skórki.

2. Pomidory kroimy na filety bez pestki.

3. Kiedy pozbędziemy się pestek, filety kroimy na kawałki.

4. Do jednej miski wlewamy oliwę z oliwek, bazylię, pokrojony w plasterki czosnek i przygotowane wcześniej pomidory.

5. Mieszamy wszystko, a następnie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

6. Gotujemy makaron rigatoni.

7. Kładziemy ciepły makaron na zimny sos oraz posypujemy lekko mozzarellą.

Na 30-stopniowy upał danie jak znalazł. Smacznego!

autor: Giancarlo Russo