Prawdziwie włoskie Rigatoni neapolitana
Rigatoni neapolitana to nie jest sos neapolitański, który można kupić w każdym sklepie z pomidorów gorszej jakości. Używamy więc do tego malinowych pomidorów.
Składniki:
- malinowe pomidory
- oliwa z oliwek
- bazylia
- czosnek
- makaron rigatoni
- mozzarella
Przygotowanie:
1. Malinowe pomidory wrzucamy do gotującej się wody i po kilkunastu sekundach wyciągamy pozbawione skórki.
2. Pomidory kroimy na filety bez pestki.
3. Kiedy pozbędziemy się pestek, filety kroimy na kawałki.
4. Do jednej miski wlewamy oliwę z oliwek, bazylię, pokrojony w plasterki czosnek i przygotowane wcześniej pomidory.
5. Mieszamy wszystko, a następnie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
6. Gotujemy makaron rigatoni.
7. Kładziemy ciepły makaron na zimny sos oraz posypujemy lekko mozzarellą.
Na 30-stopniowy upał danie jak znalazł. Smacznego!
autor: Giancarlo Russo