Prosty do przygotowania fondant z chili i sosem czekoladowym
Marcin Berggrun
sous chef restauracji L'Entre Villes w Sopocie
Składniki na fondant:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 130 g cukru
- 120 g masła śmietankowego
- 5 jaj
- 3 łyżki mąki
- 1 papryczka chili
- Składniki na sos czekoladowy:
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 300 ml śmietanki 48 proc.
- 3/4 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania fondanta:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (wybierz jakościowo najlepszą czekoladę z największą zawartością kakao). Do czekolady dodajemy masło i energicznie mieszamy. Do miski wbijamy 1 żółtko oraz 4 całe jajka, dokładnie roztrzepujemy i dodajemy cukier. Masę jajeczną przekładamy do czekolady, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili (wybierz tę o najmniejszym stopniu ostrości). Masę wlewamy do foremek posmarowanych masłem.
Sposób przygotowania sosu:
Wlej wodę z cukrem oraz kakao do rondla i delikatnie podgrzewaj, stale mieszając. Zagotuj, następnie dodaj śmietanę. Ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 min, aż sos zgęstnieje. Odstaw z ognia i przykryj folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim kożuch.
... pieczemy!
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C i piecz 10-12 min, aż masa urośnie i delikatnie zetnie się na wierzchu. Gotowe fondanty wyłóż z foremek i polej ciepłym sosem czekoladowym.
Bon apetit!