Przepis Michała Doroszkiewicza - Biała brzoskwinia/truskawki/maliny
Przepis Michała Doroszkiewicza - Biała brzoskwinia/truskawki/maliny
Mus malinowo-truskawkowy
200 g purée z malin
200 g purée z truskawek
50 g cukru kryształ
80 g masy żelatynowej 180 bloom
300 g śmietany 35 proc.
Wykonać masę żelatynową (żelatyna + woda). Zagotować purée z cukrem, dodać masę żelatynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić purée do 25-28°C, po czym napowietrzyć śmietankę i dokładnie połączyć w dwóch etapach z purée.
Joconde - malina
100 g jajek
75 g mączki migdałowej
30 g cukru inwertowanego
25 g cukru kryształ
20 g mąki T500
15 g masła
60 g białka
15 g cukru kryształ (drobny)
20 g grysu malinowego (mrożony)
Połączyć 4 pierwsze składniki. Dodać upłynnione masło i połączyć delikatnie z mąką, po czym wykonać bezę. Dokładnie połączyć obydwie masy, rozprowadzić masę równo na pergaminie. Wypiekać w temp. 200°C przez około 10 min.
Agar biała brzoskwinia
300 g purée z białej brzoskwini
100 g syropu cukrowego 1:1
2 g agaru
1 szt. żelatyny w listkach 180 bloom
Połączyć agar z syropem cukrowym, dodać purée i zagotować, dodać namoczoną żelatynę, po czym schłodzić.
Sposób składania:
Dozować mus malinowo-truskawkowy do formy silikonowej z biszkoptem (Joconde) na spodzie. Zmrożony mus usunąć z formy i przełożyć do chłodni. Układać kompozycję deseru z poszczególnych elementów na talerzu.
Dodatki:
Świeże owoce: truskawka, biała brzoskwinia
Sorbet malinowy
Grys liofilizowanej maliny