Przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem
Przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem
Szpinakowy spód:
- 1 opakowanie świeżego, umytego szpinaku (ok. 200/300 g)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny + skórka cytrynowa
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dno foremki o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Jajka ubijać z cukrem tak, żeby objętość masy się potroiła.
Następnie ostrożnie wlać olej, dodać rozdrobniony szpinak oraz sok i skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować krótko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Przelać do formy i piec ok. 30 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone i suche w środku. Odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia i ułożenia się spodu.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu
- 1 budyń waniliowy
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo twaróg, budyń oraz cukier wanilinowy.
Aby sernik był gładszy, zmieniamy mikser na blender i całą masę rozdrabniamy na jednolitą konsystencję. Taki zabieg sprawi, że unikniemy niepotrzebnych grudek, które lubią się pojawiać podczas używania jedynie klasycznego miksera.
Gotową masę sernikową przelać do tortownicy, na wierzch upieczonego spodu i wstawić do piekarnika na ok. 1:20 h do temperatury 140 st. C.
Agrestowa warstwa z galaretką:
- 400 gramów agrestu
- 2 galaretki agrestowe
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy trochę przestygną, wstawiamy je do lodówki, aby lekko stężały. Agrest czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki, układając je na wystudzonym serniku.
Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.