Przepis Rafała Koziorzemskiego - Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi

Przepis Rafała Koziorzemskiego - Drożdżówka z rabarbarem i lodami lawendowymi

Składniki:

Drożdżówka:

1 kg mąki

100 g drożdży

500 ml mleka

3 jajka

1 i 1/4 szklanki cukru

125 g miękkiego masła

1/4 szklanki oleju

Rabarbar:

1 kg rabarbaru

200 ml soku z czarnego bzu

50 ml soku z cytryny

80 ml miodu

Beza włoska:

220 g cukru

80 ml wody

3 białka

Syrop lawendowy:

150 ml cukru

150 ml wody

2 łyżki suszonej lawendy

Lody lawendowe:

500 ml śmietany kremówki

10 żółtek

180 g syropu lawendowego

200 ml mleka

50 ml soku z limonki

Przygotowanie:

Drożdżówka: Mleko podgrzewamy z cukrem. Odlewamy około pół szklanki do innego naczynia, dodajemy drożdże i 2-3 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka z masłem gotujemy. Wrzące wlewamy do miski i mieszamy, dosypując połowę mąki. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie zaczyn, dosypujemy resztę mąki. Ciasto nadal mieszamy. Kiedy wszystkie składniki połączą się, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy przez chwilę, podsypując mąką. Przekładamy do formy o wymiarach 25 x 40 cm. Pieczemy w 180C około 45 minut. Gdy drożdżówka wystygnie, wycinamy dowolny kształt na wysokość około 1,5 cm i sparzamy z obu stron na brązowym maśle, aby była chrupiąca.

Rabarbar: Obrany rabarbar umieszczamy w worku próżniowym i wlewamy sok z bzu, cytryny i miód, następnie zamykamy w pakowarce próżniowej, wysysając maksymalnie powietrze. Rabarbar gotujemy w 90C 8 minut, następnie umieszczamy worek z rabarbarem w lodzie z wodą. Wyciągamy i kroimy w określony kształt. Układamy na drożdżówce.

Beza włoska: Cukier z wodą gotujemy do momentu osiągniecia 120C. W tym czasie ubijamy białka na sztywno, cienkim strumieniem zaparzamy je i mieszamy na średnich obrotach bezę do momentu wystudzenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego.

Syrop lawendowy: zagotowujemy i zostawiamy do naciągnięcia.

Lody lawendowe: Łączymy śmietanę z syropem, zagotowujemy i zalewamy stopniowo żółtka połączone z limonką, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy mleko i przecedzamy przez sito, wlewamy do pojemników paco jet i zmrażamy w -17C. Następnie mielimy w paco jet.