Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami

Słoiczki z orzechowym hummusem i sałatką z pomidorami

Składniki na hummus:

- 1 puszka cieciorki

- ząbek czosnku

- 75 g orzechów włoskich

- łyżka oliwy z oliwek

- sok z połowy cytryny

- sól

- pieprz

Składniki na sałatkę:

- 2 duże pomidory malinowe lub bawole serce

- żółta papryka

- 50 g chrupiącej sałatki z żurawiną

- 2 marchewki

- 3 łyżeczki kaparów

- natka pietruszki

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Cieciorkę, czosnek, przyprawy i oliwę przekładamy do jednego naczynia. Następnie za pomocą pulsacyjnych ruchów blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodatkowo doprawimy solą i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotowy hummus przekładamy do ozdobnych słoiczków. Następnie na cienkie paski kroimy marchewkę, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, kapary, posiekaną natkę pietruszki, Chrupiącą sałatkę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków z hummusem. Całość możemy podawać ze świeżym pieczywem lub ciepłymi grzankami.