Szarpana gęsina/ muffin angielski /jajo sadzone

Szarpana gęsina/ muffin angielski /jajo sadzone

Składniki:

Szarpana gęsina:

  • udo z gęsi konfitowane przez 10h w temp. 75?
  • sos sojowy
  • cynamon, imbir, estragon
  • sól, pieprz

Muffin angielski:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży instant
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • kaszka kukurydziana lub kaszka manna do oprószenia

Jajo sadzone:

  • 1 jajo
  • łyżka masła
  • sól

Sposób przygotowania:

Szarpana gęsina:

  1. Poszarpane mięso z uda gęsi przesmażamy na patelni, dodając sos sojowy, szczyptę cynamonu, imbiru oraz estragon.
  2. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajo sadzone:

  1. Rozpuszczamy masło, następnie wbijamy jajo.
  2. Zmniejszamy ogień i smażymy do czasu, aż białko będzie ścięte, a żółtko zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą.

Muffin angielski:

  1. Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę. Dodajemy cukier, drożdże instant, a następnie mieszamy i zostawiamy na 10 minut, aby mieszanina zaczęła się pienić.
  2. Wlewamy roztopione masło lub olej, wsypujemy mąkę i sól.
  3. Po wymieszaniu przenosimy ciasto na stolnicę i przez 5 minut zagniatamy, dodając tyle mąki, aby ciasto przestało przylegać do blatu.
  4. Następnie formujemy z niego kulę, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie posypujemy pergamin kilkoma łyżkami kaszki kukurydzianej lub kaszki manny.
  6. Gdy ciasto podwoi objętość, kilkukrotnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 10 równych części. Formujemy z nich kulki, które po chwili przekładamy na pergamin i delikatnie spłaszczamy. Posypujemy z wierzchu kaszką oraz przykrywamy ręcznikiem na 20 minut.
  7. Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem. Wyrośnięte bułeczki podgrzewamy przez 9 minut pod pokrywką na małym ogniu, a następnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy ok. 5 minut. Przyrumienione bułeczki przekładamy mięsem, jajem sadzonym i podajemy na ciepło.