Szparagi pieczone w boczku
Sezon na szparagi jest krótki, dobrze więc wykorzystać go w pełni. Warte wypróbowania są zielone szparagi pieczone w boczku, które sprawdzą się na obiad, jako dodatek do dania głównego lub lekka kolacja.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
100 g surowego boczku wędzonego w plastrach
DIP śmietanowy typu Creme Fraîche z karmelizowaną cebulką i cheddarem
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzać do 180°C.
- Szparagi umyć, odłamać zdrętwiałe końce - szparag sam się złamie w odpowiednim miejscu. Dokładnie wytrzeć.
- Natrzeć szparagi odrobiną oliwy z oliwek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą i pieprzem.
- Każdy ze szparagów owinąć plasterkiem boczku.
- Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut do momentu, aż boczek się wypiecze.
- Podawać z dipem śmietanowym Mlekpol typu Creme Fraîche z karmelizowaną cebulką i cheddarem.