Tagine z jagnięciny ze śliwkami i morelami
Dania kuchni marokańskiej i perskiej najlepiej jest przyrządzać w specjalnych glinianych naczyniach, które sprzyjają długiemu duszeniu. Stożkowaty kształt pokrywki pomaga zachować wilgoć, dzięki czemu mięso jest bardzo kruche. Owocowy smak można dodatkowo wzmocnić, używając jogurtu z owocami.
Danie można podawać z gotowanym ryżem lub kuskusem.
- Piekarnik nagrzany do 180°C
- Naczynie tagine lub naczynie żaroodporne o pojemności 3 l, lekko natłuszczone
4 porcje:
Składniki:
375 g jagnięciny z udźca lub łopatki, bez kości, pokrojonej w kostkę o boku 2,5 cm
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
250 ml (1 szklanka) grubo siekanej cebuli
125 ml (1/2 szklanki) grubo siekanych wydrylowanych śliwek lub śliwek suszonych
125 ml (1/2 szklanki) grubo siekanych świeżych lub suszonych moreli
125 ml (1/2 szklanki) musu jabłkowego
30 ml (2 łyżki) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 ml (1/2 łyżeczki) soli
30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek
25 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego lub jogurtu z owocami
Przygotowanie:
W naczyniu tagine wymieszaj składniki oprócz jogurtu. Skrop z wierzchu oliwą. Przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1-1,5 godziny lub do momentu, w którym mięso skruszeje. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut bez zdejmowania pokrywki. Dodaj jogurt i podawaj od razu.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga jogurtów" autorstwa Pata Crockera