Tarta z burakami, anchois i gałką muszkatołową
Porcja na 8 osób
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Dodatkowo:
- forma do tarty o średnicy 25 cm
- folia aluminiowa
- papier do pieczenia
Składniki:
- 3 sztuki buraków
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 1 sztuka czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Creme fraîche: Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem Mlekpol
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 4 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 4 sztuki filetów anchois
- 70 g sera Jantar
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła Łaciate
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Do smaku:
- sól
- pieprz
Do dekoracji:
- 1 garść orzechów piniowych
- Kilka gałązek świeżego tymianku
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy trzy kawałki folii aluminiowej. Buraki myjemy, nakłuwamy widelcem i każdy osobno układamy na folii, a następnie polewamy łyżką oliwy i octem balsamicznym oraz doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą. Dokładnie zawijamy buraki w folię aluminiową.
2. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nastawionego na 180°C na 40 minut.
3. Gdy buraki się pieką, przygotowujemy kruche ciasto. Do dużej miski przesypujemy mąkę. Masło w temperaturze pokojowej kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka odstawiamy, a żółtka dodajemy do miski ze składnikami na ciasto. Dodajemy suszone oregano, solimy i energicznie zagniatamy całość ręką. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy i wstawiamy ciasto w woreczku strunowym lub w folii do lodówki na 30 minut.
4. Gdy ciasto się chłodzi, możemy przygotować nadzienie do tarty. Czerwoną cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni z pozostałą oliwą. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i chwilę smażymy. Następnie zdejmujemy z ognia.
5. Buraki wyjmujemy z piekarnika. Gdy przestygną, obieramy je ze skóry i kroimy w bardzo cienkie plastry.
6. Buraki przekładamy na patelnię z cebulą. Dodajemy creme fraîche: Dip śmietanowy z karmelizowaną cebulką i cheddarem. Ustawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy składniki. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i zdejmujemy z palnika.
7. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy wyciągnięte z lodówki kruche ciasto. Wraz z papierem przekładamy je do formy. Aby ciasto oddychało w piekarniku, nakłuwamy je widelcem.
8. Na kruchy spód wykładamy nadzienie z buraków.
9. Przygotowujemy masę jajeczną. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowaną masą zalewamy buraki. Na wierzchu układamy anchois. Tartę wkładamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut w 180°C
Sposób podania:
Tartę dekorujemy świeżym tymiankiem i podprażonymi orzechami piniowymi.