Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem
Składniki:
Ciasto:
160 g masła
290 g mąki pszennej
20 g zmielonych migdałów
15 g jajka
10 g soli
40 g cukru pudru
dodatkowo:
200 g sera koziego pleśniowego
150 ml śmietany kremówki
2 wiejskie jaja
1 duża twarda gruszka
50 g żurawiny suszonej
150 ml czerwonego, wytrawnego wina
łyżka miodu spadziowego
gałązka świeżego rozmarynu
30 g migdałów
50 g masła
jeden granat
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche (mocno schłodzone) zagnieć na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godz.
- Foremki na tartaletki (lub jedną większą) wyklej ciastem, wcześniej rozwałkowanym pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu. Formę z ciastem schłodź w lodówce. Następnie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia oraz obciąż kulkami ceramicznymi (lub fasolą).
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15minut, w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnij papier z wypełnieniem i piecz do zarumienienia się ciasta.
- Do rondelka wlej wino, dodaj miód, żurawinę i rozmaryn. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż płyn zredukuje swoją objętość o połowę. Po tym czasie przecedź żurawinę i ostudź.
- W międzyczasie przygotuj masę jajeczną. W naczyniu, przy użyciu rózgi kuchennej, zmieszaj śmietankę, jaja, dopraw solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód pokrusz ser kozi w większych kawałkach, skarmelizowane wcześniej na maśle kawałki gruszek, winną żurawinę, pieprz różowy, zalej masą jajeczną. Wstaw do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170°C i piecz około 20 min (zależy od wielkości tarty) do momentu zrumienienia i upieczenia tartaletek.
- Przestudź, dekoruj ziarnami granatu i prażonymi, posiekanymi migdałami.
autor: Magdalena Nowaczewska
fot. Radosław Kaźmierczak