Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem

Tartaletki z kozim serem, gruszkami i granatem

Składniki:

Ciasto:

160 g masła

290 g mąki pszennej

20 g zmielonych migdałów

15 g jajka

10 g soli

40 g cukru pudru

 

dodatkowo:

200 g sera koziego pleśniowego

150 ml śmietany kremówki

2 wiejskie jaja

1 duża twarda gruszka

50 g żurawiny suszonej

150 ml czerwonego, wytrawnego wina

łyżka miodu spadziowego

gałązka świeżego rozmarynu

30 g migdałów

50 g masła

jeden granat 

sól, świeżo mielony pieprz

 Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche (mocno schłodzone) zagnieć na jednolitą masę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godz.
  2. Foremki na tartaletki (lub jedną większą) wyklej ciastem, wcześniej rozwałkowanym pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu. Formę z ciastem schłodź w lodówce. Następnie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia oraz obciąż kulkami ceramicznymi (lub fasolą). 
  3. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15minut, w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnij papier z wypełnieniem i piecz do zarumienienia się ciasta.
  4. Do rondelka wlej wino, dodaj miód, żurawinę i rozmaryn. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż płyn zredukuje swoją objętość o połowę. Po tym czasie przecedź żurawinę i ostudź.
  5. W międzyczasie przygotuj masę jajeczną. W naczyniu, przy użyciu rózgi kuchennej, zmieszaj śmietankę, jaja, dopraw solą i pieprzem.
  6. Na podpieczony spód pokrusz ser kozi w większych kawałkach, skarmelizowane wcześniej na maśle kawałki gruszek, winną żurawinę, pieprz różowy, zalej masą jajeczną. Wstaw do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170°C i piecz około 20 min (zależy od wielkości tarty) do momentu zrumienienia i upieczenia tartaletek.
  7. Przestudź, dekoruj ziarnami granatu i prażonymi, posiekanymi migdałami.

autor: Magdalena Nowaczewska

fot. Radosław Kaźmierczak