Wszystko wokół pszczoły

Wszystko wokół pszczoły

Składniki:

Piana jogurt-pierzga:

  • 250 g jogurtu owczego
  • 250 g śmietany 30 proc.
  • 6 g pierzgi
  • 30 g cukru
  • 2 listki żelatyny

Lody propolis:

  • 0,5 l mleka
  • 1,5 l śmietany 36 proc.
  • 100 g propolisu
  • worek vac
  • 2 l bazy propolis
  • 500 g cukru
  • 600 g żółtek
  • 100 g glukozy

Galaretka miód pitny:

  • 500 g miodu pitnego dwójniaka 
  • 17 g żelatyny w listkach

Chips plaster miodu:

  • 50 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 20 g cukru kryształ

Sos miód:

  • 250 g miodu gryczanego
  • 125 g syropu cukrowego 1:1
  • listek żelatyny
  • 80 g soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Piana jogurt-pierzga:

  1. Żelatynę namoczyć. Resztę składników zagotować, połączyć z żelatyną i zblendować.
  2. Po ostygnięciu przelać do syfonu.

Lody propolis:

  1. Mleko, śmietanę i propolis przełożyć do worka vac i gotować w 55? przez osiem godzin. Przygotowaną bazę przecedzić przez pieluchę.
  2.  Pozostałe składniki podgrzać do 82?. Dodać bazę i zamrozić.

Galaretka miód pitny:

  1. Miód pitny zagotować, dodać namoczoną żelatynę i gotową masę wlać do foremki.

Chips plaster miodu:

  1. Masło rozpuścić, następnie zblendować pozostałe składniki.
  2. Piec w temperaturze 170? przez 3 minuty.

Sos miód:

  1. Syrop i cytrynę zagotować, następnie dodać żelatynę.
  2. Gdy baza osiągnie temperaturę 40?, dodać miód.

Przygotować wykończenie z jogurtu owczego i mleczka pszczelego. Udekorować smagliczką.

autor: Przemysław Sieradzki