Wędzony węgorz na blinie ziemniaczanym
Składniki:
Węgorz
- 1 wyfiletowany, spakowany próżniowo wędzony węgorz od zaprzyjaźnionego rybaka
Blin ziemniaczany
- 350 g ziemniaków
- 4 jajka
- 55 g mąki pszennej typ 450
- 120 g cr?me fraîche
- 50g masła
- 60g mąki ziemniaczanej
- sól morska
Majonez wasabi
- 1 jajko
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- 350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego
- 8 g wasabi w proszku
Salsa ze szparagów małosolnych i ogórka małosolnego
- szparagi małosolne
- ogórki małosolne
- cebula
- oliwa szczypiorkowa
- łyżeczka miodu gryczanego
Sposób przygotowania:
Węgorz
- Wyfiletowaną, wędzoną rybę podgrzewamy przez 12 minut w 45°C.
Blin ziemniaczany
- Ziemniaki w mundurkach pieczemy na soli przez 45 minut w 170°C.
- Oddzielamy żółtka od białek. Następnie obrane, przetarte ziemniaki mieszamy z żółtkami, ubitą pianą z białek i resztą składników.
- Gotową masę przekładamy do forem silikonowych i parujemy w piecu przez 18 minut w 95°C.
- Na koniec obsmażamy na maśle na złoty kolor.
Majonez wasabi
- Do miseczki dodajemy żółtko, sól, pieprz, musztardę, ocet i proszek wasabi.
- Energicznie mieszając, cienkim strumieniem wlewamy olej roślinny.
- Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji majonezu.
Salsa ze szparagów małosolnych i ogórka małosolnego
- Szparagi i ogórki małosolne siekamy z cebulką w brunoise.
- Następnie dodajemy oliwę szczypiorkową i łyżeczkę miodu gryczanego. Całość mieszamy i odstawiamy na 30 minut, czekając aż smak dojrzeje.
autor: Marcin Budynek