Ziemniaki z bobem i szynką
Składniki:
- 200 g szynki soczystej z beczki
- 200 g bobu
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ser feta
- świeża pietruszka
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Gotujemy bób do miękkości, około 15-20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki na półtwardo. Studzimy i kroimy w talarki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną szynkę i podsmażamy. Po chwili dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Talarki ziemniaków wrzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Na koniec wrzucamy bób. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy serem feta i świeżą pietruszką.