Śledź w zalewie gruszkowo-octowej
Składniki:
120 g śledzia bałtyckiego
5 g cebuli
2 g czosnku
2 g kawioru z łososia
3 g kopru
sól i pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
zalewa gruszkowa
(5 g marchewki, 5 g pasternaku, 5 g gruszki, 20 ml octu jabłkowego, 3 g śliwki suszonej, gorczyca, miód)
Przygotowanie:
Marynata:
- Pokrój warzywa i gruszkę: cebulę w piórka, marchewkę i pasternak w plastry, gruszkę w cząstki.
- Cebulę podsmaż na oleju rzepakowym.
- Dodaj marchewkę i pasternak wraz obraną ze skórki i pokrojoną na gruszką.
- Całość zalej bulionem warzywnym, dodaj czosnek, gorczycę i ziele angielskie.
- No końcu dodaj ocet jabłkowy.
- Z tuszki śledzia usuń kręgosłup i zawiń śliwkę w formie roladki.
- Całość zepnij wykałaczką. Przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką i smaż na oleju rzepakowym.
- Podsmażone roladki zalej marynatą i odstaw na 24 godziny.
autor: Andrzej Jakomulski
fot. Robert Gauder